Alt du skal vide om følgetråd

Alt du skal vide om følgetråd

Mange opskrifter angiver, at man skal bruge en tynd følgetråd, men hvorfor skal man det, og er det egentlig nødvendigt? Og hvorfor er følgetråd altid med mohair - kan man få følgetråd uden mohair? Jeg har kigget nærmere på din tynde tråd.

Hvad er følgetråd?

En følgetråd er en særlig kategori af garn. Det er en helt tynd tråd, som typisk er i et fast materiale. En af de mest gængse følgetråde er en såkaldt kid silk mohair, som er en tynd tråd i en blanding af kid mohair uld og silke. De fleste store garnproducenter har en udgave af denne type garn i deres sortiment.

Følgetråden lægges sammen med et andet garn (kaldet hovedgarnet). De holdes sammen under hele strikkeprojektet og strikkes som om de var ét garn. Det er dermed ikke mere besværligt at strikke med følgetråd end at strikke uden. Men en følgetråd i fx mohair kan gøre det mere besværligt at trevle op, hvis du har strikket forkert.

Hvorfor skal man bruge en følgetråd?

Der er flere forskellige grunde til at bruge en følgetråd i dit strikkeprojekt.

 

Udseende og struktur

Man kan vælge at tage en følgetråd med for at give sit strik en andet udseende eller struktur. Strikker man en kid silk tråd med, vil det give et mere fluffy og blødt udtryk på grund af de lange fibre fra mohair ulden. Alt efter hvor meget silke tråden indeholder, kan det også bidrage med en let skinnende overflade.

En følgetråd kan også være med til at ændre farven på dit strikkeprojekt. Du kan nemlig vælge en tråd, som har en anden farve end dit hovedgarn og på den måde skabe spændende farvespil. Det kan både være subtile farvespil, hvis du vælger en følgetråd, som ligger farvemæssigt tæt op af hovedgarnet, eller spændende og vilde farveudtryk, hvis du vælger farver, som ligger langt fra hovedgarnet.

 

Ekstra holdbarhed

En følgetråd kan være med til at “støtte” hovedgarnet og hjælpe med at holde form og struktur. Uldgarn kan være mere eller mindre elastisk alt efter hvordan det er spundet. Her kan en følgetråd hjælpe med at garnet ikke bliver trukket ud af facon.

En følgetråd kan også hjælpe til at gøre garnet mere holdbart og slidstærkt, da tråden tager en del af det pres, som maskerne er udsat for, når man bruger sit strik.

 

Tilpas strikkefastheden

Som udgangspunkt er en følgetråd så tynd, at den ikke ændrer på strikkefastheden, og du kan altså stadig holde samme strikkefasthed som dit hovedgarn har. Dog kan en fluffy følgetråd i nogle tilfælde give dig mulighed for at strikke med lidt større pinde og dermed få en mindre strikkefasthed.

Hvis du fx har et garn med en strikkefasthed på 20 masker pr 10 cm på en pind 4 mm, kan du skifte til en pind 4,5 mm og måske få en strikkefasthed på 18 eller 19 masker pr 10 cm. Hvis du gjorde det uden følgetråd, ville dit strik nemt komme til at føles for løst, men en følgetråd kan i visse tilfælde “udfylde” hullerne og få maskerne til at lægge sig pænere.

 

Skab smukke effekter

Følgetråd kan have mange udformninger, og nogle gange vælger man at bruge det, fordi det har en flot effekt. Det kan fx være følgetråd med glimmereffekt, reflekseffekt eller med små farvenister. Ved at bruge tråd med effekter kan man ændrer på garnets udseende og skabe sin egen kombination. Er man på udkig efter et uldgarn med glimmer, men har svært ved at finde det, kan man i stedet bruge et almindeligt uldgarn og sætte det sammen med en følgetråd med glimmereffekt.

Kan man få følgetråd uden mohair?

Følgetråd er ofte lavet i en kombination af kid mohair uld og silke. Denne kombination er populær, fordi det giver en flot fluffy effekt, som kan virke både blød og luksuriøs. Mohair har lange fibre og kan desværre have tendens til at fælde eller kradse, og derfor er der stor efterspørgsel på følgetråd uden mohair. Det findes der heldigvis efterhånden mange af. Vi har samlet nogle populære alternativer nedenfor.

Er det nødvendigt at bruge følgetråd?

Nej, det er ikke altid nødvendigt at bruge følgetråd, men det er svært at sætte konkrete regler op om, hvornår man skal bruge det. En god tommelfingerregel er at følge anbefalingen i din opskrift. Vælger du at udskifte opskriftens garn og bruge et garnalternativ, kan du selv vurdere om dit nye garn har brug for en følgetråd. Her skal du dels kigge på hvilket udtryk du ønsker dit strik skal have, men endnu vigtigere skal du kigge på, hvor stærkt eller elastisk dit garn er. Er garnet stærkt i sig selv, er en følgetråd ikke altid nødvendigt, men er det meget elastisk, gør du klog i at strikke en følgetråd med.

 

Hvordan finder jeg den rigtige følgetråd til mit strik?

Det gode ved følgetråd er, at det som udgangspunkt ikke ændrer på strikkefastheden, og derfor er der i princippet frit valg på alle hylder, når du skal vælge. Se efter tråd, som giver dig det ønskede udtryk, og de farver der vil passe til dit strik. Se alle følgetråde på garnportalen her.

Fordi følgetråd er så tynd, sælges det ofte i mindre nøgler end almindeligt garn. Den vil ofte sælges i nøgler á 25 gram og have en løbelængde på 210 meter pr nøgle (men husk at tjekke, om det også er tilfældet for din valgte følgetråd). Du skal bruge samme antal meter følgetråd som hovedgarn. Brug evt. garnberegneren, hvis du vil have hjælp med matematikken.

Del artiklen:

Relaterede artikler

Del dine tanker

Kommentarer

Skriv kommentar

Har du spørgsmål, kommentarer eller gode idéer til artiklen ovenfor, så del dine tanker med os.

Ved indsendelse accepterer du, at vi publiserer dit navn og kommentar på denne hjemmeside. Din email publiseres ikke, men gemmes af administrative årsager.