Garnalternativer – sådan vælger du rigtigt
Strikkefasthed ved garnalternativer
Det vigtigste at tage højde for, når du ønsker at bruge en andet garn, end din strikkeopskrift foreslår, er strikkefastheden. Strikkefastheden angiver hvor mange masker, der kan være på 10 cm, når du strikker glatstrik. Der vil typisk stå en strikkefasthed i strikkeopskriften, som vil passe til strikkefastheden på det foreslåede garn. Når du vælger et nyt garn, er det derfor vigtigt, at du vælger et garn med samme strikkefasthed. Gør du ikke det, kan du ikke regne med størrelsen på det færdige strikkearbejde, og du risikerer at ende med en striksweater som er alt for stor eller alt for lille.
Pindestørrelse
Pindestørrelsen er en anden faktor, som dog er sekundær. Den angivne pindestørrelsen er vejledende og fortæller hvilken pinde, du sandsynligvis skal bruge for at ramme strikkefastheden. Du kan sagtens være ude for, at du skal gå en pindestørrelse op, hvis du strikker stramt, eller at du skal gå en pindestørrelse ned, hvis du strikker løst. Det har ingen betydning for det færdige arbejde, så længe strikkefastheden er korrekt.
Du behøver således som udgangspunkt ikke bekymre dig om pindestørrelser, når du vælger garnalternativer. Du bruger blot den pindestørrelse, som dit nye garn anbefaler, laver en strikkeprøve for at se om strikkefastheden er korrekt. Hvis ikke, skifter du til større eller mindre pinde.
Der kan dog være ekstreme tilfælde, hvis du går fra et meget fast og fast-spundet garn, som strikkes på en lille pind til et fluffy og løsspundet garn, som strikkes på store pinde. Her vil du kunne opleve at opskriften skal justeres lidt, da det færdige strik vil have en meget anderledes udformning – i dette eksempel blive mere løst strikket og måske blive lidt mere “slasket”.
Garnmateriale og garntype
En tredje ting, du skal tage højde for at det materiale garnet er lavet af. Nogle strikkere sværger til kun at bruge garnalternativer i samme materialer. Hvis en strikkeopskrift anbefaler et bestemt garn i merino uld, bruger de kun garnalternativer i merino uld, og hvis opskriften siger bomuldsgarn, udskifter de kun til andet garn i bomuld.
Med denne metode er du sikker på at få et resultat, som minder meget om det oprindelige udtryk i strikkeopskriften. Men det er dog en lidt begrænsende regel, som gør udvalget af garnalternativer betydeligt mindre.
Strikkeprojektet kan ændre udtryk
Du kan sagtens bruge garnalternativer i andre materialer end strikkeopskriften foreslår, men du skal være opmærksom på, at det færdige resultat kan se anderledes ud og få et andet udtryk. Det behøver ikke være en dårlig ting, men det er noget man skal være opmærksom på, så man ikke ender med et produkt som ser helt anderledes ud end man havde forestillet sig.
Et eksempel kunne være at opskriften bruger en garntype med en meget fluffy struktur, som fx mohair uld, og man vælger at udskifte det med et glattere, finere garn. I sådan et tilfælde vil man få et færdig resultat, som fremstår mere “clean”. Man vil tydeligere kunne se de enkelte masker i forhold til det fluffy garn, hvor de enkelte masker er lidt mere utydelige.
Igen: Det behøver bestemt ikke være en dårlig ting at give strikkeprojektet et andet udtryk med en anden type garn. Man skal bare være bevidst om ændringen, når man vælger et garnalternativ af en anden type, materiale og struktur.
Garnalternativer – hvor meget garn skal jeg bruge?
En strikkeopskrifter angiver typisk hvor mange gram eller hvor mange nøgler garn, du skal bruge af det foreslåede garn. Det antal garnnøgler er baseret på løbelængden på det foreslåede garn. Når du bruger et andet garn, kan det have en anden løbelængde, og i så fald skal du bruge et andet antal garnnøgler.
Derfor bliver du nødt til at lave en beregning ud fra antal garnnøgler og garnets løbelængde. Det kan virke kompleks, men er faktisk ikke så svært, når man omregner garnet til meter i stedet for vægt og antal garnnøgler. Du kan få hjælp til udregningen eller bruge vores garnberegner i artiklen Garnberegner.
Er det muligt, at Drops kan lave et børne mønstre på mumie trøjer/bluser. Man kan ikke købe dem her dk, og ikke få fat på dem i udlandet, har set dem på pinterest. Vh Birthe Pedersen
Hej Birthe,
Godt spørgsmål, men vi kan desværre ikke hjælpe med at svare på det, da vi ikke kender til Drops’ planer for udvikling af opskrifter. Vi vil anbefale dig at kontakte Drops for at høre om det er muligt 🙂