Brug dine garnrester – Lav dit eget, unikke stof

Brug dine garnrester – Lav dit eget, unikke stof

Der er ingen grund til at smide afklippede garnender og andre garnrester ud, for der er rigtig mange sjove ting, man kan bruge det til. Man kan fx lave sit eget, unikke stof, ved at sy garnresterne sammen, og det kan der komme nogle virkelige fine ting ud af.

Artiklen indeholder reklamelinks. Ved at bruge disse links støtter du Garnportalen, uden det koster dig noget.

Jeg har set flere lave stof ud af garnrester, især på instagram. Skaberglæde har brugt garnrester til at lave stof til en pose. Ingunn Birkeland har brugt sytråd i stedet for garn og brugt stoffet til at lave en skjorte. LoveCrafts har lavet stof af garnrester, som hun bruger til at lave en lampeskærm.

Der er så mange muligheder, og mange forskellige måder at gøre det på. Nedenfor kan du se en trin for trin guide til hvordan man kan lave stof af garnrester. For at komme i gang med projektet skal du bruge følgende:

  • Et stykke fast stof: Alt efter hvor meget garn du bruger, vil stoffet blive helt eller delvist dækket. Jeg brugte et stykke bomuldslærred.
  • Garnrester: Du kan bruge små afklip og længere stykker. De kan være blandet i farve eller farvesorteret, alt efter hvad du bedst kan lide.
  • Soluvlies / vandopløseligt vlies: Det er et stykke halvgennemsigtigt “stof”, som opløses i vand og derfor ikke ses på det færdige resultat. Det kan bl.a. købes her ved Selfmade.
  • Symaskine og sytråd: Overvej sytrådens farve, da den bliver relativt tydelig på projektet. Du kan gå med tråd i samme farve som garnet eller en kontrastfarve.

 

Garnrester til at lave stofgarn

Jeg valgte disse garnrester. Det er en blanding af afklip, lidt længere rester og optrevlede projekter.

 

Garnrester til at lave stofgarn

Start med at klippe dit stof i den ønskede størrelse. Hvis du har et projekt i tankerne, som kræver en bestemt størrelse, skal du sørge for at dit stof er 2-3 cm større hele vejen rundt. Stoffet kan nemlig krympe lidt, og det kan være nødvendigt at klippe lidt af kanterne.

Derefter placerer du dine garnrester tråd for tråd. Fordel dem så jævnt som muligt, og forsøg at dække stoffet, så der ikke er store huller mellem garnet. Er dit garn langt, kan det være nemmere at klippe det i lidt mindre stykker.

 

Lav dit eget stof af garnrester

Læg derefter dit soluvlies over garnet. Hæft det evt. fast med knappenåle for at undgå, at det glider rundt.

 

Lav dit eget stof af garnrester

Find symaskinen frem og begyndt at sy / quilte garnet fast på stoffet. Jeg valgte at sy med store stikkesting (ligeud-sting) og sy i lige linjer, men det bliver også fint, hvis du syr med frihånd (det kræver at din symaskine har en frihånds-trykfod) eller med store zigzag-sting. Man kan også sy mere stringent i et mønster, fx tern. Det er blot vigtigt, at du syer jævnt, så der ikke er store områder, hvor der ikke er syet. Så risikerer du nemlig, at dit garn begynder at hænge løst bagefter. På billedet ovenfor kan du se, hvor tæt jeg har syet.

 

Stof af garnrester

Når du er færdig med at sy, skal stoffet vaskes. Det gøres nemmest ved at fylde lidt vand i en vask eller balje og vaske stoffet deri. Soluvlies’en vil opløses hurtigt. Vrid eller tryk forsigtigt stoffet fri for vand og læg det til tørre.

Så er det bare at vente på at stoffet tørrer, og så er dit nye garn-stof klar til et hvilket som helst sy-projekt.

 

Stof af garnrester

Jeg valgte at sy en lille strikke-pung af mit stof. Den består helt simpelt af det tilklippede garnstof, et tilsvarende stykke stof til foer og en lynlås i passende længde og farve. Har du ikke prøvet at sy en lynlås-pung før, findes der mange tutorials på youtube. Denne video viser helt kort, hvordan man kan gøre.

 

Pung syet af garn af stofrester

Den færdige pung bruger jeg, når jeg skal have mit strikketøj med ud. Der er plads til maskemarkører, en ekstra wire, en saks, og hvad man ellers kan få brug for.

 

Pung syet af garn af stofrester

Del artiklen:

Relaterede artikler

Del dine tanker

Kommentarer

Skriv kommentar

Har du spørgsmål, kommentarer eller gode idéer til artiklen ovenfor, så del dine tanker med os.

Ved indsendelse accepterer du, at vi publiserer dit navn og kommentar på denne hjemmeside. Din email publiseres ikke, men gemmes af administrative årsager.