Hvor meget garn skal man bruge?

Hvor meget garn skal man bruge?

Hvor meget garn skal man egentlig bruge til at strikke en sweater? Nogle gange er der et simpelt svar, fordi din strikkeopskrift fortæller dig det. Andre gange er det ikke helt så nemt. Det gælder fx hvis du strikker i et andet garn end opskriften anbefaler, eller strikker af fri fantasi. Eller måske falder du bare over det lækreste garn, som du gerne vil strikke en sweater af, men ikke har nogen konkret opskrift i hovedet.

Dit garnforbrug og den mængde garn, du skal bruge til et strikkeprojekt, afhænger af flere forskellige ting. Det afhænger af tykkelsen på garnet, som afspejles i strikkefastheden. Jo højere strikkefasthed (jo flere masker du har), des flere meter garn skal du bruge. Det afhænger også af garnets løbelængde. Jo længere løbelængde, des færre nøgler garn skal du bruge.

Det afhænger naturligvis også af, hvad du vil strikke. Selv hvis du ved, at du vil strikke en sweater, kan det være svært at sige noget konkret om garnmængden. Det afhænger af, om din sweater skal have rullekrave, store ærmer, være tæt- eller løstsiddende, være cropped eller have ekstra længde.

Som du kan se, er der rigtig mange ting, der spiller ind, når du skal finde ud af, hvor meget garn du skal bruge. Heldigvis er der flere forskellige fremgangsmåder til at finde den rigtige garnmængde.

 

Brug en eksisterende strikkeopskrift som vejledning til dit garnforbrug

Har du set det skønneste garn, som du vil strikke en sweater af, men ikke har en bestemt opskrift til? Så kan du med fordel finde en strikkeopskrift på en sweater i din størrelse, som bruger samme strikkefasthed som det garn, du vil købe. Du kan fx bruge Drops’ opskriftarkiv, hvor du kan finde strikkeopskrifter ud fra strikkefasthed. Vælg hvilken type beklædning, du vil strikke, og angiv strikkefastheden på dit garn. Herefter finder du en strikkeopskrift, som ligner så godt som muligt det, du ønsker at strikke. Brug derefter vores garnberegner til at udregne garnforbruget for dit eget garn (altså garnalternativet).

 

Beregn tøjets og garnets areal

En anden metode er at beregne tøjets areal og sammenholde det med garnets areal. Denne metode kan du bruge, hvis du allerede har noget garn, som du kan lave en strikkeprøve af.

Lav en strikkeprøve og find areal og vægt: Først laver du en strikkeprøve i samme type strik (fx glatstrik) og strikkefasthed, som du vil bruge i det færdige strikkeprojekt. Herefter finder du arealet på din strikkeprøve ved at gange højde og bredde. Hvis din strikkeprøve eksempelvis er 12 cm bred og 12 cm høj, vil arealet være 12 x 12 = 144 cm2. Herefter vejer du prøven på en vægt. I vores eksempel vejer strikkeprøven 15 g.

Find arealet af et stykke tøj svarende til det du vil strikke: Når du skal finde arealet på et stykke tøj kan du enten tage udgangspunkt i målene i en strikkeopskrift, eller du kan tage et stykke tøj fra dit klædeskab. Du skal altid måle på de bredeste steder. I vores eksempel vil vi strikke en sweater, og vi måler en sweater, som vi allerede har i klædeskabet.

Sweaterens krop er 50 cm bred og 60 cm høj og vi ganger med 2, fordi der både er en forside og en bagside. Arealet er: 50 x 60 x 2 = 6000 cm2. Sweaterens ærmer er 20 cm bred og 30 cm lang, og vi ganger med 4, fordi der både er forside og bagside på højre og venstre ærme. Arealet er: 20 x 30 x 4 = 2400 cm2. Sweaterens totale areal er således 6000 + 2400 = 8400 cm2

Nu har vi areal (144 cm2) og vægt (15 g) på strikkeprøven og areal på sweateren (8400 cm2) og mangler blot at finde vægten på den mængde garn, vi skal bruge til at strikke sweateren. Det udregner vi ved at tage sweaterens areal divideret med strikkeprøvens areal og ganger med strikkeprøvens vægt. Regnestykket bliver i vores eksempel: 8400 divideret med 144 gange med 15 = 875 g. Vores udregning viser altså, at vi skal bruge 875 gram garn til sweateren.

 

Udregn dit garnforbrug, når du bruger et garnalternativ

Har du en opskrift, men ønsker at bruge en anden slags garn, end den opskriften anbefaler, er det nemt at regne ud, hvor meget garn du skal bruge. Du starter med at omregne opskriftens garnforbrug til meter (i stedet for gram eller antal nøgler, som det ofte er angivet i). Derefter kigger du på det nye garns løbelængde og finder ud af, hvor mange nøgler af det nye garn, der skal til for at opnå samme antal meter. Brug vores Garnberegner for at gøre det hele lidt nemmere.

 

Køb altid et garnnøgle ekstra!

Altid, altid, altid… Det er så ærgerligt at stå og mangle garn i slutningen af et stort strikkeprojekt. Nogle vil mene, at man altid kan købe et ekstra garnnøgle senere. Men det skal man passe på med, da man risikerer at få en anden indfarvning (også kaldet lot). Det betyder, at du risikerer, at de to garner ikke er præcis samme tone, selvom de har sammen farvekode. Selvom de ser helt ens ud, når nøglerne ligger foran dig, vil man nogle gange kunne se forskel på strikketøjet og se præcis, hvor man har skiftet til garnet fra det nye nøgle. Så køb altid et ekstra garnnøgle. Hvis du ikke får brug for det ekstra garnnøgle, kan du bruge den til sjove restestrikkeprojekter.

Del artiklen:

Relaterede artikler

Del dine tanker

Kommentarer

 1. Bettina siger:

  Det hedder ikke EN nøgle garn, men ET nøgle garn. 🙃

 2. Gitte Storm siger:

  Hvis man har meter pr. gram og pindstørrelse,ver der så en simpel måde at udregne strikkefasthed?

  Eksempelvis: 320m pr 100gr på pind 4.5mm

  • Hej Gitte,

   Tak for dit spørgsmål. Nej, du kan ikke umiddelbart udregne strikkefastheden ud fra pindestørrelse og løbelængde. Strikkefastheden vil primært afhænge af, hvilken type garn det er, og hvor løst/fast det er spundet. Et garn som er tyndt, men ret kompakt vil alt andet lige give mange små masker, mens et garn som er tykt og meget luftigt vil give større og færre masker. Og disse to nøgler garn kan i princippet godt have samme vægt og længde.

   Og så er det selvfølgelig også et spørgsmål om hvor løst/fast man strikker og i nogle tilfælde også et spørgsmål om hvor tæt eller løst man ønsker sit strik.

   Ofte står der en anbefalet strikkefastheden på garnets banderole, som man kan holde sig til. Hvis ikke kan man prøve sig frem ved at lave strikkeprøver med forskellige størrelse strikkepinde til man finder den kombination der giver den ønskede tæthed.

 3. Lisa Street Lebrija siger:

  Hej, Jeg vil gerne høre om man bruger mindre garn når man strikker på rundpind ? jeg har en opskrift der er strikket på rundpinde, men jeg har delt i for- og bagstykke. I opskriften er der opgivet 7 ngl. til en kortærmet bluse, men jeg har allerede brugt 2 ngl. på forstykket som giver 22 cm. og der skal være 42 cm op til ærmegabet. Det er en Mayflower opskrift Jette tee str. L jeg strikker. Jeg har på fornemmelsen der skal bruges 7 ngl. mere. Ialt 13-14 ngl. Der er kun 95 m i 50 gram.
  Bedste hilsen
  Lisa

  • Hej Lisa,
   Umiddelbart er der ikke væsentlig forskel på, om du strikker på rundpind eller frem og tilbage. Der går selvfølgelig lidt ekstra garn til kantmasker og sammensyning, men det er meget lidt. Jeg kender ikke Jette Tee-opskriften, men har lige kigget den igennem, og det lyder til, at du har gjort det helt rigtigt. Jeg kan godt forstå, at du bliver nervøs, når du kun har strikket så lidt, men allerede brugt så stor en del af garnet. Prøv at tjekke din strikkefasthed en ekstra gang, og tjek at du har det rigtige antal masker (halvdelen af omkredsen i opskriften). Hvis det stemmer, og du allerede har brugt to nøgler garn, vil jeg også gætte på, at der skal bruges mere end de 7 nøgler, men 13-14 nøgler lyder også af meget. Deres Penelope Tee-opskrift bruger fx 11 nøgler af det samme garn i str L.

Skriv kommentar

Har du spørgsmål, kommentarer eller gode idéer til artiklen ovenfor, så del dine tanker med os.

Ved indsendelse accepterer du, at vi publiserer dit navn og kommentar på denne hjemmeside. Din email publiseres ikke, men gemmes af administrative årsager.