Brug dine garnrester – Planteophæng

Brug dine garnrester – Planteophæng

Når man strikker, har man ofte garnrester i overskud. Her er en idé til hvad de kan bruge de lidt længere garnrester til, nemlig et planteophæng, som er helt genialt hvis pladsen i vindueskarmen er knap.

Planteophæng af garnrester

At lave et planteophæng er ret simpelt og du skal faktisk kun bruge to materialer:

  • Garnrester. Det er bedst at bruge fast garn med så lidt stræk som muligt. Du kan ikke bruge de helt korte afklip, men skal have længere stykker på mindst et par meter. Det er vigtigt, at garnet er stærkt nok til at bære vægten af urtepotten.
  • Nøglering eller krog, som planteophænget skal hænge i.

Derudover skal du bruge nogle redskaber:

  • Saks
  • Målebånd/lineal/tommestok eller et stykke pap eller lignende, som du kan måle efter
  • Sytråd og nål – gerne i samme farve som dit garn

Planteophæng af garnrester

 

Forbered dit garn til planteophæng

Man skal bruge 4 stykker garn på hver 2 meter. Hvis du har højt til loftet, hvor planteophænget skal være, kan du bruge lidt ekstra. Er dit garn tyndt, kan du med fordel flette eller sno flere tråde sammen for at få et mere kraftigt og fast stykke snor.

Mit garn var lidt tyndt (beregnet til pind 4 mm), så jeg valgte at sno det for at gøre det tykkere. Det gjorde jeg således: Jeg klippede et stykke garn på 5 meter og bandt den ene ende af garnet om et dørhåndtag. Derefter stillede jeg mig så langt væk at garnet blev strakt ud, og så snoede jeg garnet i samme retning som det oprindeligt var snoet. Til sidst samlede jeg de to ender, så garnet lå dobbelt og rettede garnet ud, så snoningerne lå pænt og jævnt.

Som man kan se på billedet nedenfor, brugte jeg garn med farveskift, hvilket gav en sjov effekt, når garnet blev snoet.

Planteophæng af garnrester

Tip: Synes du, det tager lang tid at sno, kan du binde snoren om en håndmikser, elektrisk piskeris eller lignende og lade maskinen gøre arbejdet for dig. Sørg blot for, at der snos den rigtige vej – altid samme vej som garnet naturligt snor sig.

 

Lav et planteophæng

Tag dine fire snore og find midten, hvor de fire stykker skal bindes sammen. Du kan enten binde en stor knude, eller du kan flette dem sammen, som jeg har gjort. Jeg har sat dem sammen på samme måde, som man starter en flettet julestjerne, hvor de fire snore låser hinanden.

Planteophæng af garnrester

Når snorene trækkes sammen, vil der opstå en fin, flad knude, og snorene vil lægge sig pænt.

Planteophæng af garnrester

 

Nu skal du til at binde knuder og forme ophænget. Jeg brugte et lille stykke pap som afstandsmåler. Det målte 6 cm på den ene led og 12 cm på den anden. Du kan også bare bruge en lineal til at måle, hvis du ikke har et stykke pap eller andet som kan bruges som afstandsmåler.

Målene nedenfor er vejledende, men passer fint til en standard urtepotteskjuler. Hvis din urtepotte er større eller mindre, kan du prøve med andre mål.

Planteophæng af garnrester

Læg pappet mellem snorene, som vist på billedet, og bind dem sammen parvis med en knude. Der skal være ca. 6 cm fra midten og hen til knuden. Du har nu bundet fire knuder.

Derefter trækker du de sammenbundne snores ender ud til hver sin side og binder dem sammen parvis med deres nabo-snor. Der skal være ca. 12 cm fra midten og hen til knuden (brug afstandsmålerens lange led). Gør det samme for alle fire samlinger. Du har nu bundet otte knuder i alt.

Planteophæng af garnrester

Gentag dette trin ved at dele snorene og binde sammen med deres respektive nabo-snore, så du får i alt 12 knuder. Der skal være ca. 12 cm fra den første række knuder til den nye række knuder.

Planteophæng af garnrester

 

Sæt din urtepotteskjuler ned i ophænget og tjek, om der er behov for en ekstra række knuder. Lav en ekstra række knuder, hvis du synes, det er nødvendigt.

Planteophæng af garnrester

Med urtepotteskjuleren i ophænget holder du alle snore op i luften, så de strammes lige meget ud. Saml de otte snore og bind dem sammen i en stor knude.

 

Afslutning af planteophæng

Træk den store knude gennem en nøglering, krog eller lignende.

Planteophæng af garnrester

Tag noget sytråd og vikl det stramt rundt om de nu 16 tråde tæt på nøgleringen. Klip den overskydende snor af tæt ved sytrådsviklingen. Forsæt med at vikle sytråd rundt, så det dækker afslutningen på snorene. Afslut ved at føre sytråden ind og ud af snorene for at hæfte både sytråd og snore godt sammen.

Planteophæng af garnrester

Du kan efterlade afslutningen som den er, eller du kan tage et stykke garn og vikle rundt om sytrådene for at skjule dem og skabe en pæn afslutning.

Planteophæng af garnrester

 

Dit planteophæng er nu klar til brug.

Planteophæng af garnrester

 

Del artiklen:

Relaterede artikler

Del dine tanker

Kommentarer

Skriv kommentar

Har du spørgsmål, kommentarer eller gode idéer til artiklen ovenfor, så del dine tanker med os.

Ved indsendelse accepterer du, at vi publiserer dit navn og kommentar på denne hjemmeside. Din email publiseres ikke, men gemmes af administrative årsager.