Lær at forstå symbolerne på garnets banderole

Lær at forstå symbolerne på garnets banderole

Når du skal købe garn, er det vigtigt at forstå, præcis hvilket garn du køber, og hvilke egenskaber garnet har. Garnets egenskaber finder du på banderolen (det lille bånd som er sat rundt om garnnøglet). Banderolen er ofte fyldt med symboler og kryptiske forkortelser, men frygt ej, vi vil lede dig igennem banderolens mysterier, så du nemt vil kunne gennemskue, præcis hvad det er for et garn, du står med.

Garnets banderole giver nyttige oplysninger om garnet, fx om vægt, materiale, brug og plejeanvisninger. Banderoler er udformet forskelligt, og der vil være forskel på, hvilke oplysninger du finder. Her er nogle af de mest almindelige symboler, som du kan støde på.

 

Symboler på garnets banderole

 

Garnets materiale og fiberindhold

Som det første på garnets banderole vil du typisk se hvilke materiale, garnet består af. Der står en procentsats efterfulgt af materialets navn. Der kan fx stå “52% akryl, 49% bomuld”. I sjældne tilfælde kan materialet også stå med engelske forkortelser, fx “W” for uld (wool), “C” for bomuld (cotton) og “A” for akryl.

 

Garnets vægt

Vægten på garnet vil ofte stå skrevet med tekst og angivet i gram. Hvis du køber internationalt kan det også være angivet i ounces (forkortet oz). I gram svarer til 0,35 oz. Det meste garn sælges i nøgler á 50 gram, men det kan variere lidt.

 

Garnets længde

Det er vigtigt, hvad garnets længde er. Det skal du især bruge, hvis du vælger at strikke med et garnalternativ og skal finde ud af, hvor meget garn du skal bruge i forhold til din opskrifts anbefaling. Læs mere om garnalternativer her.

Garnets længde vil næsten altid være angivet i meter, men kan også være angivet i yards (forkortet yds). 1 meter svarer til 1,09 yards.

 

Garnets tykkelse

Garnets tykkelse er ikke altid angivet, da det indirekte fremgår at vægt og længde. Men nogle garner har angivet en klassificering af tykkelsen. Det er angivet som et tal mellem 0 og seks, og det vil typisk vises i et symbol som ligner en garnnøgle.

Her er en oversigt over, hvad de forskellige tal refererer til:

 • 0 (Lace): Strikkefasthed 33 – 40 masker pr 10 cm.
 • 1 (Super Fine): Strikkefasthed 27 – 32 masker pr 10 cm.
 • 2 (Fine): Strikkefasthed 23 – 26 masker pr 10 cm.
 • 3 (Light): Strikkefasthed 21 – 24 masker pr 10 cm.
 • 4 (Medium): Strikkefasthed 16 – 20 masker pr 10 cm.
 • 5 (Bulky): Strikkefasthed 12 – 15 masker pr 10 cm.
 • 6 (Super Bulky): Strikkefasthed 6 – 11 masker pr 10 cm.

 

Den anbefalede størrelse på strikkepinde og hæklenål

Et garn vil typisk have to symboler, som viser den anbefalede størrelse på strikkepinde og hæklenål. Strikkepindesymbolet viser to strikkepinde som ligger på kryds og hæklenål-symbolet vil være en hæklenål med en lille krog i enden. Begge symboler efterfølges af et tal, som angiver tykkelsen. Det vil som regel være angivet i millimeter, men kan også være angivet i US eller UK størrelser.

 

Garnets strikkefasthed

Garnets strikkefasthed kan være angivet som tekst, men kan også være vist i et symbol i form at et kvadrat, evt. med små tern. Maskeantallet vil i så fald være vist under symbolet og række-antallet vil være vist ved siden af symbolet. Begge tal vil angive hvor mange masker vandret og hvor mange rækker lodret, man vil få, når man strikker et stykke på 10 x 10 cm.

På et dansk garn vil betegnelserne være masker og rækker / pinde, men på internationale garner vil der stå stitches (sts) og rows. Nogle garner vil kun have angivet antal masker vandret og ikke antal rækker.

 

Garnets vaskeanvisning

Symbolerne for vask er de samme, som man kender fra tøj og andre tekstiler. De fortæller, hvordan du skal passe på garnet, herunder vaske-, tørre- og strygeanvisninger.

 • Et kar med bølgede vandlinjer betyder, at det kan vaskes i maskine. Se antal grader inde i symbolet.
 • Et kar med et X eller en streg betyder, at det ikke må vaskes
 • Et kar med en hånd, betyder at garnet skal vaskes i hånden.
 • Et kvadrat med en cirkel betyder, at det kan tørres i tørretumbler
 • En trekant med et strygejern betyder, at det kan stryges.

 

Garnets indfarvning

Garnets indfarvning er en kode eller et nummer, der identificerer garn, der er farvet sammen i samme parti. Det er vigtigt at bruge garn fra samme farvelag for at sikre ensartethed i farven. Det er betegnelsen “Lot” du skal kigge efter, og den vil ofte stå tæt på stregkoden. Selvom to garnnøgler fra forskellige lot kan se helt ens ud, vil der være risiko for at du kan se et lille farveskift, hvis du bruger de to nøgler i samme strikkeprojekt.

 

Garnets klassificeringer og mærkningsordninger

Nogle garnproducenter har genbrugssymboler på deres etiketter for at angive, om garnet kan genbruges eller ej. Du kan også se efter oeko-Tex mærker, GOTS-mærket, RWS-mærket og andre standarder, hvis det er vigtigt for dig, hvordan garnet er produceret med hensyn til miljøpåvirkning. Disse mærkninger vil også ofte kunne ses på forsiden af banderolen.

 

Garnets producent og oprindelsesland

På banderolen vil du ofte kunne se, hvem der har produceret garnet, hvor det er fremstillet, og hvor du kan finde yderligere information (fx på producentens hjemmeside).

 

Alle de mange symboler og informationer, som vi har gennemgået kan variere en smule afhængigt af producenten, men de fleste garnmærker vil indeholde lignende oplysninger. Hvis du ved, hvordan du skal fortolke disse symboler, kan det hjælpe dig med at vælge det rigtige garn til dit projekt og passe ordentligt på det, når du er færdig med dit projekt.

Del artiklen:

Relaterede artikler

Del dine tanker

Kommentarer

 1. jette stæhr nielsen siger:

  har lige læst din gode gennemgang af garnets banderole, kender dem der er her, men er rendt ind i en hvor der kun står hvad garnet består af
  50 g
  80 % uld
  20 % acryl

  nedenunder står der så 5/2 og ikke andet, hvad betyder det??

  på forhånd tak
  med venlig hilsen
  Jette

  • Hej Jette,
   Tak for din besked. Det er svært at sige med sikkerhed, hvis der ikke står noget i forlængelse af tallene. Umiddelbart bruger man jo ofte det her “count”-system til at angive tykkelsen på især bomuldsgarn, fx 8/4 bomuld. Her angiver 8 tykkelsen og 4 angiver antallet at tråde, som garnet er spundet af. Jeg har dog aldrig set det angivet som 5/2, så jeg tør ikke sige med sikkerhed om det er det.

Skriv kommentar

Har du spørgsmål, kommentarer eller gode idéer til artiklen ovenfor, så del dine tanker med os.

Ved indsendelse accepterer du, at vi publiserer dit navn og kommentar på denne hjemmeside. Din email publiseres ikke, men gemmes af administrative årsager.