Hvordan lærer man at strikke?
Mange strikkeopskrifter er fyldt med forkortelser og begreber, som kan være svære at forstå, hvis man ikke har strikket før. Heldigvis er det meste noget, man kan lære hen af vejen og slet ikke nødvendigt at kunne til en start. Faktisk er det ret simpelt at komme i gang, og der er ganske få ting, man skal lære for at kunne strikke. Det kræver blot gåpåmod og en smule tålmodighed.
Som begynderprojekt vil jeg anbefale en karklud eller et halstørklæde. Når du mestrer det, kan du sagtens strikke en simpel sweater eller andet tøj. Nederst i artiklen er der forslag til begyndervenlige strikkeopskrifter og strikkeprojekter.
Hvilket udstyr har man brug for for at kunne lære at strikke?
Strik er en af de hobbyer, som kræver meget få remedier. Man kan købe rigtig mange ting til sin strikkehobby, men er man lige startet, er kun ganske få ting nødvendige. Skal du starte med at strikke, kan du faktisk nøjes med et par strikkepinde og noget garn. Det kan du ofte låne dig frem til eller finde meget billigt i en genbrugsbutik. Det er et godt sted at starte, og så kan du altid opgradere senere.
Strikkepinde
Når man snakker strikkepinde, vil man typisk se tre forskellige slags:
- Traditionelle strikkepinde / jumperpinde: De “traditionelle” strikkepinde er dem, som du måske har set din bedstemor strikke med. De er lange og har en lille dut i enden (så garnet ikke ryger af).
- Rundpinde: Rundpinde er lidt kortere og så er de sat sammen to og to med en wire. Det gør det muligt at strikke rundt i ring stedet for frem og tilbage.
- Strømpepinde: Strømpepinde er kortere pinde med spidser i begge ender. De sælges ofte i pakker med 5 stk. og bruges til at strikke strømper eller smalle ærmer.
Skal du strikke en karklud eller et halstørklæde, skal du bruge traditionelle strikkepinde eller rundpinde. Alle typer strikkepinde fås i forskellige tykkelser, som er angivet i mm. Det er ikke så vigtigt, hvilken størrelse pind du bruger til dit første projekt, men det kan være en fordel at vælge nogle lidt større, så det er nemmere at se, hvad der sker. En størrelse mellem 5 mm og 7 mm vil være fint.
Garn
Skal du blot lære at strikke, er det ikke så vigtigt, hvilket garn du bruger. Et lidt uldent garn er mere tilgivende og lidt mere elastisk end et helt stramt garn, som fx et bomuldsgarn. Det får dit strik til at se pænere ud og kan også gøre det nemmere, hvis du til en start strikker meget stramt.
Et meget mørkt garn kan gøre det svært at se maskerne tydeligt, så vælg et lyst eller farvet garn. Brug et garn, som er beregnet til den størrelse strikkepinde, du har. På banderolen står hvilken størrelse pinde, producenten anbefaler.
Hvordan lærer man at strikke?
Det er faktisk ganske få teknikker, du skal lære. Først skal du lære at slå op – altså starte dit projekt og få nogle masker på pindene. Derefter skal du lære at strikke ret-masker. Til sidst skal du lære at lukke af – altså at afslutte dit projekt og få maskerne af pindende igen.
Derudover kan det være en fordel at lære at strikke vrang-masker. Det er ikke strengt nødvendigt, men det giver mulighed for at lave mønstre og strikke glatstrik (som nok er den meste anvendte type strik).
Vrang-masker er på en måde det modsatte af ret-masker, forstået på den måde at det er en retmaske strikket fra bagsiden. Hvis man strikker en ret-maske, vil den være en vrang-maske på bagsiden. Tilsvarende vil en vrang-maske være en ret-maske på bagsiden. Derfor kombinerer man ofte de to masker, så man strikker ret den ene vej, vender arbejder og strikker vrang den anden vej. På den måde får man et stykke strik, hvor den ene side har ret-masker og den anden side har vrang-masker. Måske giver det ikke mening for dig nu, men det vil det gøre, når du kommer i gang.
Hvordan du kan lære strikketeknikkerne kommer lidt an på dine muligheder og hvordan du lærer bedst. Er du heldig at kende en strikker, som har lyst til at lære dig teknikkerne, er det en rigtig god idé. Så kan du nemlig se det hele i virkeligheden og måske hurtigere forstå det.
Har du ikke den mulighed, findes der heldigvis både bøger og videoer, som kan vise dig, hvordan du slår masker op, strikker ret og vrang samt lukker masker af. Jeg brugte selv både bøger i videoer, da jeg lærte at strikke. Jeg har fundet nogle videoer på Youtube, som viser teknikkerne rigtig fint.
Lær at slå masker op
Lær at strikke ret-masker
Lær at strikke vrang-masker
Bemærk at der findes flere forskellige måder at strikke vrang-masker på. Der er som sådan ikke nogen forkert eller rigtig måde at gøre det på, så brug den måde du synes er lettest. Det er blot vigtigt at vide, at der findes flere måder, så du ikke bliver forvirret, når du ser nogle strikke det på en anderledes måde, end du er vandt til.
Lær at lukke masker af
Gode nybegynder strikkeprojekter
Som tidligere nævnt er det en god idé at starte med et strikkeprojekt som fx en karklud eller et halstørklæde. De er gode starter-projekter fordi man ikke behøver at kunne andet end retmasker (og evt. vrangmasker). Derudover skal de ikke være en bestemt størrelse, så det betyder ikke så meget, om man strikker lidt for stramt eller lidt for løst.
Når man mestrer de basale strikketeknikker, er der ikke langt vej til at strikke noget lidt mere krævende, fx en simpel sweater. Når man skal strikke en sweater, er det en god idé at finde en relativ simpel opskrift med gode og tydelige forklaringer, gerne med video-vejledninger til. Det er der efterhånden flere strikdesignere, der tilbyder.
Det aller vigtigste er dog, at du strikker noget, som du virkelig har lyst til! For med passion og lyst når du længst. Strik er en langsom hobby, så for at holde gejsten oppe, er det vigtigt, at det er noget du virkelig har lyst til at strikke.
Eksempler på begyndervenlige strikkeopskrifter
Del dine erfaringer
Hvordan kom du selv i gang med at strikke, og har du nogle tips til en strikkenybegynder? Så del gerne dine tanker og idéer i kommentarfeltet nedenfor.
Kommentarer