Sådan vasker du dit strik

Sådan vasker du dit strik

Strik og især uld kan holde i årevis, hvis man passer godt på det og ved hvordan det vaskes rigtigt. Vask er en af de ting der slider allermest på vores tøj, og derfor er det vigtigt at vaske det korrekt. Når du har brugt rigtig mange timer på at strikke en sweater, skylder du dig selv at passe ekstra godt på den.

Artiklen indeholder reklamelinks. Ved at bruge disse links støtter du Garnportalen, uden det koster dig noget.

Man kan selv gøre meget for at få sit strik til at holde så længe som muligt, bl.a. ved at sørge for at vaske korrekt og kun når det er nødvendigt. Hvordan  og hvor ofte dit strik skal vaskes kommer an på hvilke fibre og materiale det er, og hvordan materialet er sammensat og behandlet.

 

Vask altid dit strik inden brug

Det er altid en god idé at vaske dit strik, inden du tager det i brug. Garnet kan indeholde rester af spindeolie i garnet, som er godt at få ud. Det vil få strikken til at puffe mere op og få det til at føles blødere. En vask kan også fjerne uønsket overskudsfarve, så det ikke kommer i kontakt med huden mere end højst nødvendigt. Og sidst men ikke mindst, så vil en vask ofte få maskerne til at lægge sig pænere, og dit strik vil se mere ensartet ud.

 

Undersøg garnets vaskeanvisning

Det vigtigste inden du vasker din nystrikkede trøje, er at undersøge garnets vaskeanvisning. De fleste garnnøgler har en banderole, som bl.a. indeholde vaskesymboler, som man kender det fra almindeligt tøj. Her skal du se efter et symbol med en vaskebalje. Er der en hånd i, betyder det, at garnet skal vaskes i hånden. Står der et tal, fx 30 eller 40 i baljen angiver det temperaturen, garnet kan vaskes ved. Er  der en streg under baljen, betyder det, at det skal vaskes skånsomt. To streger betyder ekstra skånsom vask.

En cirkel i en firkant symboliserer tørretumbleren. En prik i midten af cirklen betyder, at tørretumbling skal ske ved lav temperatur. To prikker betyder almindelig temperatur.

Det er meget vigtigt at kigge på garnets vaskeanvisning. Selvom du fx har købt bomuldsgarn og antager at bomuld kan vaskes i maskinen, kan dit garn være spundet på en særlig måde eller blandet sammen med andre typer fibre, som gør, at det kun tåler vask i hånden. Undersøg derfor altid først vaskeanvisningen.

Nedenfor følger nogle guidelinjes for hvordan forskellige fibre generelt bør vaskes. Hvis garnets banderole siger noget andet, skal du dog altid følge den.

 

Vask af uld strik

Uld er et holdbart materiale, men kræver omhyggelig pleje for at kunne holde sig pæn i årevis. Uld bør man generelt vaske sjældnere end andre materialer, da uld er selvrensende på grund af indholdet af lanolin.

Ofte vil en luftning kunne friske uldtrøjen op, få fibrene til at rejse sig og fjerne uønsket lugt. En luftning kan i mange tilfælde helt kunne gøre det ud for en vask, og man undgår derved unødig slid på trøjen. Til dagligt kan du blot hænge din uldtrøje over en stol natten over, og hvis den trænger til en større opfriskning, kan du hænge den ud i let fugtigt vejr.

 

Vask uld i hånden

Har din uldtrøje fået en plet, eller er vask bare uundgåelig, bør du generelt vaske uld i hånden. Uld kan filte, hvis det bliver udsat for høje temperaturer eller temperaturforskelle i vand, og det kan man undgå ved at vaske i hånden. Vask og skyl altid ved samme temperatur for at undgå temperaturforskelle.

Når du vasker i hånden, er det vigtigt, at du ikke vrider eller gnider for meget på tøjet. Skub det derimod blidt rundt i vandet, og lad det ligge kortvarigt i blød. Skyld derefter tøjet i rent vand og gentag om nødvendigt, til du er sikker på, at der ikke er vaskemiddel tilbage. Nogle uldvaskemidler behøver man dog ikke skylde ud igen. Det gælder fx vaskemidlerne fra Eculan vist nedenfor. Det er super smart og sparer både vand- og tidsforbrug.

Brug flydende vaskemiddel, og sørg for, at det er beregnet til uld. Almindelig vaskemiddel indeholder nogle enzymer som nedbryder ulden og på sigt giver huller i tøjet, så det må du endelig ikke bruge.

 

Vask af uld i vaskemaskinen

Hvis du vil vaske dit uld i vaskemaskinen, skal du tjekke på garnets banderole, om det er anbefalet. Garn som er superwash-behandlet tåler som regel vask i maskinen uden større hensyntagen, mens ubehandlet uld sjældent tåler vask i maskinen.

Mange maskiner har et uld-program, som du kan bruge. Det er meget forskelligt, hvordan vaskemaskiner vasker på uldprogram og hvilke typer uld, der tåler denne slags vask. Du bør derfor kende og teste din vaskemaskines uldprogram godt, inden du smider din kostbare, nystrikkede uldsweater derind.

Læg gerne dit strik i en vaskepose eller et dynebetræk inden vask for at beskytte det og undgå unødig slid.

Ligesom ved håndvask er det vigtigt, at vasketemperaturen ikke er for høj, og at temperaturen er den samme for vask og skyld. Du skal undgå store temperaturudsving, som får ulden til at filte. Ligeledes skal du sørge for at bruge vaskemiddel beregnet til uld.

 

Vask af bomuld og lignende platefibre

Bomuld og viskose tåler som regel vask i maskinen, men der kan være forskel, så du bør altid kigge på garnets vaskeanvisning, inden du kommer dit strik i vaskemaskinen. Garnet kan være spundet på en særlig måde, som gør, at det ikke er velegnet til vaskemaskinen.

Ved plantefibre, som fx bomuld, kan du generelt bruge almindelig flydende vaskemiddel, som ved almindelig tøjvask.

 

Vask af syntetiske materialer

Syntetiske materialer som fx polyester, nylon og akryl tåler som regel altid vask i maskinen. Garn lavet af polyester er dog ofte effektgarn med fx glimmer, refleks, pels eller lignende, og her skal du være ekstra opmærksom på vaskeanvisningen. Det ville være ærgerligt at have lavet den fineste glimmersweater, hvis alt glimmeret forsvandt efter en tur i vaskemaskinen.

Tørring

Når du skal tørre dit strik, er det vigtigt, at du ikke hænger det på en tørresnor eller en bøjle. Tør det fladt ved at lægge det på en tørrestativ eller et håndklæde på gulvet. Først kan du med fordel lægge striktrøjen fladt på en håndklæde, rulle håndklædet sammen, og træde forsigtigt på rullen for at presse så meget vand som muligt ud. Det forkorter tørretiden.

Sørg for at strække tøjet forsigtigt i form, så det tørrer i den facon, du ønsker, det skal have. Noget strik kan blive trukket langt eller bredt i vask, og det kan du rette ud inden det tørrer. I nogle tilfælde kan det være en god idé at blokke dit strik efter vask. Det gør du ved at lægge det på en skummåtte eller lignende, og sætte det fast med nåle i præcis den størrelse og facon du ønsker det skal have. Det kan især være en god idé, hvis dit strik har hulmønster eller snoninger.

Nogle foretrækker at bruge tørretumbleren til at tørre strik. Nogle bruger det kortvarigt efter håndvask for at få det værste vand ud, mens andre bruger det til at tørre tøjet helt færdigt. Her skal du dog være påpasselig og kende din tørretumbler godt og kigge på garnets vaskeanvisning. Tørretumbleren slider generelt meget på tøjet, og især uld kan tage skade og begynde at filte. Ligesom med vaskemaskiner, er der også stor forskel på tørretumblere, så lær din tørretumbler at kende og test godt, inden du sender dit dyrebare strik derind.

Del artiklen:

Relaterede artikler

Del dine tanker

Kommentarer

  1. Inge Thorendahl siger:

    Det er et råd til vask i maskine. strik en prøve i garnet og vask den, så kan man jo vurdere om det virker.
    Jeg har selv brugt metoden mange gange, og synes den virker godt.

    • Hej Inge,
      Det er et rigtig godt råd at prøve at vaske en strikkeprøve for at sikre at det færdige strikkeprojekt tåler vask i maskinen. Tak for det 🙂

  2. Charlotte Bech siger:

    Kære Pernille,

    Jeg har fulgt instrukserne med min nye sweater i uld der er strikket med løse masker med snoninger og meget lækker. Blot skyllet den i koldt vand og bredt den ud bagefter til tørre. Men desværre er ærmerne nu blevet alt for lange. Hvordan redder jeg den?

    På forhånd tak

    MVH
    Charlotte

    • Hej Charlotte,
      Det er svært at sige, men især hvis dit strik har løse masker kan formen ændre sig i vask. Hvis ærmerne blot er en smule for lange, kan du prøve at gøre trøjen våd igen og lade den tørre i den længde og facon du ønsker det. Måske er du kommet til at strække ærmerne lidt for ved sidste tørring og kan gøre det om, ved at lade den tørre igen. Hvis ærmerne er meget for lange, kan det dog være svært at rette op på, og jeg ville i stedet se om jeg kunne pille lidt af ærmerne op og lave en ny afslutning.
      Det er altid en god ide at vaske en strikkeprøve, inden man begynder at strikke, for noget garn og typer af strik kan ændre facon efter vask.
      Jeg håber det lykkes for dig 🙂

Skriv kommentar

Har du spørgsmål, kommentarer eller gode idéer til artiklen ovenfor, så del dine tanker med os.

Ved indsendelse accepterer du, at vi publiserer dit navn og kommentar på denne hjemmeside. Din email publiseres ikke, men gemmes af administrative årsager.