Hvad er superwash garn?

Hvad er superwash garn?

Man kan efterhånden få flere og flere garner, som er superwash-behandlet. Superwash-behandlingen gør garnet nemmere at vedligeholde. Derudover sørger det for, at du kan undgå at vaske i hånden, for superwash-behandlet garn kan vaskes i maskinen uden at risikere krymp og filtning. Men hvad er superwash egentlig, hvordan foregår det, og er det nu også så smart?

Uld er lækkert at strikke med, men det kræver at man er lidt forsigtigt, når det skal vaskes. Uld kan nemlig filte og krympe, når det udsættes for vand med høje temperaturer samt friktionen fra fx vaskemaskinen. Derfor er det smart, at der er opfundet superwash-behandling, så vi undgår alt dette.

Superwash er dog ikke lutter lagkage og du bør kende til processen og fordele og ulemper før du tager stilling til om superwash-behandlet garn er det rigtige til netop dit projekt.

 

Hvordan foregår superwash-behandling?

Superwash behandlingen er en proces, der anvendes til at gøre garn nemmere at vedligeholde og holdbart.

Der findes flere måder at udføre superwash behandlingen på, men den mest almindelige metode er at bruge kemikalier. Garnet vaskes med kemikalier (syre og klorin), hvilket fjerner naturlige skæld fra uldfibrene. Derefter får garnet en belægning af polymer, som fungerer som et beskyttende lag, gør garnet mere glat og modvirker, at garnet kan filte sammen. Polymer er ikke et naturligt stof, men det er heller ikke allergifremkaldende.

En anden metode til superwash behandling er at bruge en elektronisk proces, hvor garnet behandles med elektrisk strøm. Denne metode er mindre almindelig end den kemiske metode, da den kan være dyrere og mindre effektiv.

Der findes også andre metoder til superwash behandling, såsom at bruge ultralyd eller laserteknologi. Disse metoder er imidlertid mindre almindelige og kan være dyrere end de kemiske og elektroniske metoder.

 

Fordele ved superwash-behandlet garn

Vi har allerede nævnt en del forskelige fordele ved superwash garn, og der er også mange fordele. Nogle af de mest fremtrædende fordele er:

  • Superwash garn er nemt at vedligeholde, da det kan vaskes i maskine uden at filte eller krympe.
  • Superwash behandlingen fjerner nogle af de proteiner, der kan forårsage allergiske reaktioner, hvilket gør superwash garn til et godt valg for folk med allergier eller følsom hud.
  • Superwash behandlingen fjerner også nogle af de naturlige olier, der kan forårsage lugt i garn.

 

Ulemper ved superwash-behandlet garn

Selv om der er mange fordele ved at bruge superwash-behandlet garn, er der også ulemper, som du bør være opmærksom på. Nogle af de mest fremtrædende ulemper er:

  • Superwash behandlingen kræver stærke kemikalier, hvilket kan være skadeligt for klimaet. Disse udledes typisk i spildevandet, hvilket både er skadeligt for miljøet, dyr og mennesker. Derudover bruges der efter meget store mængder vand i processen.
  • Da superwash-behandlingen fjerner de naturlige olier fra ulden, mister man også mange af uldens gode naturlige egenskaber. Det er ikke i samme grad selvrensende, og det isolerer mindre end ubehandlet uld.
  • Laget af polymer (en slags plastik) som superwash-garn bliver tilført gør at uld-garnet ikke længere kan ses som et 100% naturmateriale. Produktet er ikke længere “rent” og kan ikke bionedbrydes eller komposteres.
  • Selv om superwash behandlingen gør garnet mere holdbart ved at fjerne olier og proteiner fra fibrene, kan det også gøre garnet mindre holdbart i længden, da det ikke har de naturlige olier og proteiner, der bidrager til garnets holdbarhed.

 

Som du kan læse, er der både for og imod superwash-behandling. På den ene side gør det vedligehold og vaske væsentligt nemmere, men på den anden side mister man mange af uldens gode egenskaber og udsætter miljøet for ekstra belastning. Som så meget andet er der mange forskellige faktorer at tage hensyn til, når man garn. Man må opveje for og imod og finde et garn som passer til det enkelte strikkeprojekt.

For at gøre det nemmere at finde passende superwash-behandlede garner, har vi samlet dem her.

Del artiklen:

Relaterede artikler

Del dine tanker

Kommentarer

Skriv kommentar

Har du spørgsmål, kommentarer eller gode idéer til artiklen ovenfor, så del dine tanker med os.

Ved indsendelse accepterer du, at vi publiserer dit navn og kommentar på denne hjemmeside. Din email publiseres ikke, men gemmes af administrative årsager.