Garn som ikke kradser

Garn som ikke kradser

De fleste strikkere kender det fra sig selv eller fra dem, de har strikket til: Garnnøglet føltes blødt som smør, men når trøjen er strikket færdig og skal bruges, viser det sig, at garnet alligevel kradser i brug. Hvordan undgår man, at garnet kradser? Og kan man overhovedet strikke i uld, som ikke kradser?

Uldgarn som ikke kradser

Det er meget forskelligt om uld kradser, og hvor meget vi hver især føler, at det kradser. Hvad nogen synes er lækkert, blødt uldgarn, synes andre er stikkende og kradsende. Nogle mennesker er decideret allergisk overfor uld og kan simpelthen ikke tåle det. Det vil typisk være lanolinen i ulden, som de er allergisk overfor. Lanolin er en form for uldfedt, som sidder som en slags coating på uldens fibre. Lanolin-allergi er dog sjælden, og hvis man oplever det, vil man også være allergisk overfor en række cremer og hudplejeprodukter, hvor lanolin også bruges.

Oftest skyldes ubehaget meget følsom og sensitiv hud. Meget uld har lange fibre, især uld som mohair, som stritter og nærmest kan stikke på huden og derved skabe irritation. For at undgå denne irritation er der forskellige typer uldgarner, man kan afprøve:

  • Superwashbehandlet garn: Man kan fx prøve om superwash-behandlet garn kradser mindre på ens hud. En superwash-behandling lægger et lag uden på garnet og kan derfor gøre, at fibrene ikke stikker så meget.
  • Uldblandinger: Man kan også prøve garn, som er en uldblanding, og mængden af uld derved er mindre. Fx er garn af halv bomuld og halv merino uld populært at strikke med.
  • Ungt uld: Når man vælger uld, skal man som udgangspunkt gå efter “ungt” uld. Ulden fra fx får bliver mere grov, jo ældre fårene bliver. Uld fra lam vil derfor typisk være blødere og mindre stikkende end uld fra voksne får.

 

Lav en strikkeprøve

Et tip til at undgå at stå med en strikket trøje, som kradser, er at lave en strikkeprøve af garnet. Der sker noget med garnet, når det bliver strikket op og drejet og viklet. Det vil føles anderledes, end da det lå pænt vundet op i garnnøglet. Mærk på strikkeprøven og bær den gerne under tøjet tæt på huden i et stykke tid for at mærke, om det skaber irritation.

 

Strik af garn, som ikke kradser

Hvis du vil være 100% sikker på, at dit færdige strikkeprojekt ikke kradser, skal du som udgangspunkt holde dig fra uld og gå efter uldfrit garn. Der er naturligvis forskel på om og hvor meget uld kradser, og ikke mindst hvordan vi hver især føler det på huden. Hvis du vil være helt sikker, skal du dog undgå det helt og vælge uldfrit garn, som vælge fx bomuld eller viskose.

Derudover skal du være opmærksom på, at andre ting i garnet kan kradse. Det kan fx være pailetter, reflekstråd, glimmertråd og lignende effekt-tråde. Disse kan have skarpe kanter, som kan irritere huden. Igen er det forskelligt hvor meget man synes det generer, men undgå disse, hvis du skal være helt sikker.

 

Hvad gør jeg, når min striktrøje kradser?

Er uheldet sket, og er du allerede den uheldige ejer af en kradsende striktrøje? Der heldigvis flere forskelligt ting, du kan prøve for af undgå den kradsende følelse.

Frysertricket

Et husmorråd er at lægge din trøje i fryseren natten over og derefter slå den. Fryseren gør uldens små fibre og skæl mere porøse. Når du slår på trøjen, vil de falde af og skabe mindre hudirritation.

Vask

Hård vask kan faktisk slide på ulden, så den bliver mere ru og kradser mere. Så du skal undgå at give dit uld maskinvask eller skrubbe for meget på det. Giv i stedet din trøje en nænsom håndvask med shampoo og balsam, som vil gøre den blød (ligesom når du selv vasker hår).

Lag

Prøv om du kan bruge trøjen uden på en undertrøje eller T-shirt, for at mindske den direkte kontakt med huden. Selv et meget tyndt stoflag under strikken kan gøre en stor forskel.

 

Dine bedste tips til kradsefrit garn

Har du selv gode råd til hvordan man undgår garn, som kradser? Eller har du et tip til et godt garn, som ikke kradser? Så del meget gerne dine erfaringer i kommentarfeltet nedenfor.

Del artiklen:

Relaterede artikler

Del dine tanker

Kommentarer

Skriv kommentar

Har du spørgsmål, kommentarer eller gode idéer til artiklen ovenfor, så del dine tanker med os.

Ved indsendelse accepterer du, at vi publiserer dit navn og kommentar på denne hjemmeside. Din email publiseres ikke, men gemmes af administrative årsager.