Besøg på Tekstilmuseet

Besøg på Tekstilmuseet

Jeg elsker at tage ud og se strik og garn. På museer, udstillinger, foredrag og alle mulige andre steder. At opleve strik og garn helt tæt på i stedet for bare på billeder, giver en ekstra dimension og sætter skub i kreativiteten. For nylig har jeg besøgt Tekstilmuseet i Herning, som er et spædende sted, især for sy- og strikkeinteresserede.
Tekstilmuseet

Tekstilmuseet: Udstilling med gamle strikkemaskiner

Tekstilmuseet ligger i Herning, i en fin gammel bygning, det tidligere “Herning Klædefabrik”. Det ligger meget centralt i byen og er kun en kort gåtur fra byens gågade.

På Tekstilmuseet starter man i hovedudstillingen, som hedder “Made in Midtjylland”. Den fortæller om, hvordan tekstilproduktionen nærmest eksploderede i 1950’erne i Midtjylland og skabte vækst og nye jobs. Hvor folks arbejde hidtil primært havde været i landbruget blev det i denne tid mere almindelig med arbejde i produktionen af tekstil. Der blev bygget store tekstilfabrikker, og små strikke- og syvirksomheder poppede op rundt omkring i private hjem og kældre.

Tekstilmuseet

Tekstilmuseet: Strikkekunst af Henrik Vibskov

Det hele er fortalt meget spændende, med korte tekster og fine små video-sekvenser fortalt af folk, som selv var en del af udviklingen. Meget autentisk. Udstillingen fortæller ikke så meget om strik i sig selv, men har mest fokus på den industrielle udvikling og hvad det betød for samfundet, området og borgerne.

 

Særudstilling: Hoser

Lige nu og frem til jul har Tekstilmuseet en særudstilling om hoser – altså strømper. Det er en lille, fin samling af hoser af forskellige slags og fortællinger bl.a. om hvordan man på et tidspunkt strikkede hoser uden bund. Udstillingen vises frem til jul 2023.

 

Strikkemaskiner og systuer

I den ene ende af Tekstilmuseet er der en stor, industriel hal, som er fyldt med tekstil- og strikkemaskiner. Vi var heldige, at to af maskinerne var i gang, og vi kunne se, hvordan maskinerne kunne omsætte garn til meget fin strik. Der er også hængt strikkeprøver op, så man kan se, hvad de mest avancerede maskiner kan strikke, og det er virkelig imponerende.

Tekstilmuseet

Tekstilmuseet: Strikkemaskiner i den industrielle hal

I forbindelse med hallen er der også en lille udstilling med en realistisk systue fra dengang og et væve-værksted, som frivillige nogle gange tager i brug.

 

Særudstilling: Strik inspireret af Bauhaus

Imellem hovedudstillingen og den industrielle hal er der lige nu en fin lille udstilling med kunstnerisk håndstrik. Det er foreningen “Seriøst strik for sjov”, som står bag udstillingen. De er en foreningen af håndstrikkere, som har til formål at inspirere og motivere til at udforske kunsten i håndstrik.

Tekstilmuseet

Tekstilmuseet: Særudstilling med Bauhaus-inspireret strik af foreningen Seriøst strik for sjov

I denne udstilling har de kastet sig over Bauhaus-stilen og strikket forskellige ting med inspiration fra Bauhaus. Det er en lille, men ret fin udstilling, hvor man virkelig kan nærstudere strikken og beundre de forskellige teknikker, som er brugt. Udstillingen vises frem til starten af 2024.

Tekstilmuseet

Tekstilmuseet: Særudstilling med Bauhaus-inspireret strik af foreningen Seriøst strik for sjov

 

Er det et besøg værd?

Personligt vil jeg anbefale et besøg på Tekstilmuseet. Det er ikke kæmpe stort eller prangende, men hvis man interesserer sig for håndarbejde, og især strik eller syning, er det et rigtigt spændende sted. Det er formidlet godt med en god fortælling og spændende ting at kigge på. Jeg havde min kæreste med på besøget, og selvom han synes, det var et fint museum, var han ikke helt lige så begejstret som mig. Det hjælper helt sikkert på begejstringen, hvis man selv syr eller strikker.

Del artiklen:

Relaterede artikler

Del dine tanker

Kommentarer

Skriv kommentar

Har du spørgsmål, kommentarer eller gode idéer til artiklen ovenfor, så del dine tanker med os.

Ved indsendelse accepterer du, at vi publiserer dit navn og kommentar på denne hjemmeside. Din email publiseres ikke, men gemmes af administrative årsager.