Strik med perler

Strik med perler

Strik med perler er en sjov og anderledes måde at strikke. Perlerne kan være få og skabe små subtile detaljer i strikkeprojekter, eller man kan bruge mange perler og lade perlernes smukke farver og former være altoverskyggende. Lær hvordan du strikker med perler, og få mine bedste tips.

Artiklen indeholder reklamelinks. Ved at bruge disse links støtter du Garnportalen, uden det koster dig noget.

Hvordan strikker man med perler?

Der er flere forskellige måder, man kan strikke perler ind i sit strikkearbejde. Hvilken metode, der er bedst, afhænger af hvilket garn og hvilke slags perler, man bruger. Udseendet variere på de forskellige metoder, så det er også en smagssag, hvad man synes, ser pænest ud.

Derudover er det selvfølgelig også et spørgsmål om, hvilken måde man finder nemmest at arbejde med. Nedenfor gennemgås tre af de mest anvendte metoder til at strikke med perler.

 

Almindelig strik med perler på garnet (perlen ligger diagonalt):

Det er denne måde, jeg personligt finder bedst. Man starter med at sætte en masse perler på sit garn (gerne ved hjælp af en nål), og trækker dem et godt stykke ind på garnet. Når man i sit strikkearbejde kommer til et sted, hvor der skal være en perle, trækker man perlen helt hen til sin højre pind. Næste maske (retmaske) strikker man som normalt, men sørger for at perlen også kommer med ind gennem masken. Den vil således lægge sig på maskens højre ben og ligge diagonalt.

Fordelen ved denne metode er, at den går hurtigt, og at man kan strikke næsten i normalt tempo. Ulempen er, at man ikke har så stor kontrol over rækkefølgen, som perlerne placeres i. Hvis man strikker løst, kan man med denne metode risikere, at perlerne smutter om på bagsiden. Derudover kan det være en ulempen at skulle sætte mange perler på tråden til at starte med og skubbe dem hen ad garnet. Det slide på garnet.

Nedenunder viser Creativ Company hvordan, hun strikker perler med denne metode:

.

Spring en maske over og lad perlen ligge foran arbejdet (perlen ligger vandret):

En anden måde, som også er meget nem, starter på samme måde. Man sætter en masse perler på sit garn og trækker dem ind på garnet. Når man når til et sted i sit strikkeprojekt, hvor der skal være en perle, trækker man perlen helt hen til den højre pind. I stedet for at strikke den næste maske, fører man sit garn (med perlen på) foran arbejdet. Derefter flytter man næste maske fra venstre til højre pind uden at strikke den, og fører så sit garn tilbage bag ved arbejde (nu uden perlen på). Næste maskes strikkes som normalt. På denne måde “låser” man perlen foran arbejdet og perlen vil ligge vandret. Teknikken er den samme som man bruger til vævestrik.

Fordelen ved denne metode er, at den går hurtigt. Ulempen er ligesom den anden, at det er svært at kontrollere perlernes rækkefølge. Derudover vil man ved denne metode se en vandret tråd i starten og slutningen af perlen. Om det er et problem, er en smagssag. Ligesom med den foregående metode kan det også være en ulempe at skulle sætte mange perler på garnet til en start, da det kan slide garnet at skulle skubbe dem foran sig.

Nedenfor viser Charlotte Kaae hvordan, hun strikker med perler med denne metode.

.

Perler over masker (perlen ligger lodret):

En tredje metode til at strikke med perler er at bruge en hæklenål eller et andet redskab til at sætte perler ned over maskerne. Ved denne metode skal du således ikke sætte perler på garnet, inden du starter. Du strikker som normalt, og når du kommer til et sted, hvor der skal være en perle, gør du således: Sæt en perle på en tynd hæklenål. Tag med hæklenålen den næste maske på venstre pind af, lad perlen falde ned over masken og sæt masken tilbage på venstre pind. Strik masken som normalt.

Fordelen ved denne metode er, at du har god kontrol over hvordan perlerne placeres. Det er en oplagt metode, hvis du skal lave en form for farvekoordinering eller mønster med perlerne. Ulemperne er, at den er langsom og afbryder strikkerytmen. Derudover kræver denne metode et ekstra stort hul i perlen. Både fordi der skal være to stykker garn i stedet for ét i perlen, og fordi en hæklenål skal kunne gå igennem. Man skal også have perlens størrelse in mente ved denne metode. For store perler kommer nemt til at skubbe til maskerne, så strikken kommer til at fremstå ujævn.

Nedenfor viser VeryPink Knits hvordan, hun strikker med perler med denne metode:

.

Inspiration til strik med perler

At strikke med perler er en rigtig spændende måde at bruge strikkehåndværket. Det er blevet moderne, men er faktisk ikke noget nyt. Det er kendt mange år tilbage og er meget brugt i fx Grønland. Her bruges det bl.a. som pynt på de strikkede pulsvarmere, som bruges sammen med nationaldragten.

En strikdesigner, som har taget strik med perler til sig og vist det på en ny og spændende måde, er Lærke Bagger. Hun har udgivet en bog, der hedder Lærke Bagger – Strik, hvor man kan nærstudere hendes flotte designs – både inden for strik med perler, men også mange andre typer strik. Fx strik som omfavner strikkefejl og gør en dyd ud af synlige knuder.

Vil du se, hvordan strik med perler ellers kan være, er der meget inspiration at hente på Instagram. Kig fx på hashtagget #Strikmedperler for at se en masse forskellige små kunstværker med strik og perler. Eller hashtagget #perlestrik (men vær opmærksom på, at perlestrik også er betegnelse for en særlig type strukturstrik). Har du selv lyst til at dele dit eget strik med perler på Instagram, så husk at bruge samme hashtag, så andre strikkere kan se, hvad du har lavet.

 

Hvilke perler skal bruges til strik med perler?

Når du skal strikke med perler, bør du gøre dig nogle overvejelser i forbindelse med materialevalget. På den måde har du de bedste forudsætninger for et vellykket perleprojekt.

Perlernes vægt

Når man strikker med perler, skal man passe på vægten. Man får hurtigt en meget tung sweater, og det kan derfor være en god idé at vælge perler, som er lette. Det vil typisk være plastik eller akryl-perler, som er lettere end glasperler. Hvor vigtig perlernes vægt er, kommer an på hvor mange perler, du ønsker at bruge. Skal du bare bruge nogle få hist og pist, betyder vægten ikke meget. Men skal trøjen være fyldt med perler i tæt mønster, bør vægten være en vigtig faktor i dit valg af perler.

Perlernes størrelse

Perlernes udformning og især størrelsen på hullet er vigtig. Du skal kunne få garnet og meget gerne en nål gennem hullet uden problemer. Det skal også være så stort, at det ikke skaber for meget slid, når du trækker perlerne hen af garnet. Helt, helt små seed beads eller rocai-perler vil fx være svære at bruge, medmindre du strikker med meget tyndt garn. For store perler kan dog også være et problem, da de nemt kommer til at hænge for løst i strikkearbejdet, hvis de er meget større end maskerne.

Har du perler med et lille hul, kan du bruge dette trick for at få dem på garnet. Find en nål som er tynd nok til gå gennem perlerne, og tråd den med en kort sytråd (ca. 10-12 cm). Bind de to sytråds-ender sammen, så der dannes en løkke. Denne løkke kan du putte din garnende igennem, og nu har du skabt en lille hjælper til at få perler på garnet.

hjælper til perlenål

Perlernes holdbarhed

Du skal også overveje hvordan trøjen skal bruges og vaskes. Glasperler kan være skrøbelige og gå i stykker, hvor akrylperler generelt er mere holdbare. Overvej også farvningen på perlerne. Hvis de kun er overfladefarvet, kan farven gå af i vask, mens det ikke er noget problem, hvis de er gennemfarvede. Personligt er jeg meget begejstret for Harmoni Facetperlemix fra Creativ Company, som er facetterede akrylperler med god holdbarhed. De klarer sagtens en tur i vaskemaskinen uden at miste farve.

Hvor mange perler skal man bruge?

Hvor mange perler du skal bruge afhænger først og fremmest af, hvor tæt du ønsker perlerne skal sidde, og hvor stort det du strikker skal være. Det er derfor svært at sætte et præcist antal på. Jeg kan dog vise nogle af mine egne perlesweatre og fortælle, hvor mange perler der er brugt.

Antal perler til perlestrik

Alle trøjer er i størrelse small / medium og har trekvarte ærmer. Til den første lyse trøje med gyldne perler er der brugt ca. 3800 perler af varierende størrelser. Den koralfarvede trøje har kun helt små perler, og der er brugt ca. 1700 perler. Den tukisblå trøje har lidt større perler, og der er også ca. 1700 perler. På den sidste beige trøje sidder perlerne kun øverst, men til gengæld sidder de virkelig tætte. Der er brugt ca. 4500 perler.

 

Udregn dit forbrug af perler

For at regne ud hvor mange perler du skal bruge til din perlesweater kan du med fordel lave en strikkeprøve og tælle hvor mange perler der er på et stykke på 10 x 10 cm. Derefter kan du udregne arealet på en sweater (eller en i samme størrelse fra dit klædeskab) og sammenligne de to.

Eksempel:
Du strikker en strikkeprøve med perler, og på et stykke på 10 x 10 cm er der 40 perler. Det vil sige at der er 40 perler på et areal på 100 cm2.

Du finder en trøje fra skabe og måler den. Den måler ca. 45 i bredden og 55 i højden. Ærmerne er ca. 15 cm bredde og 40 cm lange. Ud fra disse mål kan du udregne trøjens areal. Kroppen er 45 x 55 x 2 = 3850 cm2. Man ganger med 2 fordi der både er en forside og en bagside. Ærmerne er 15 x 40 x 4 = 2400 cm2. Man ganger med 4 fordi der er 2 ærmer med hver en forside og bagside.

I alt har trøjen et areal på 3850 + 2400 = 6250 cm2. Når du sammenholder det med din strikkeprøve, betyder det, at du skal bruge ca. 6250 * 40 / 100 = 2500 perler til din trøje.

 

Hvordan ved man hvor mange perler man har?

Det kan nogle gange være en udfordring at finde ud af, hvor mange perler man har. Det er det fx hvis man bruger perler fra gemmerne, eller hvis man køber dem i poser, hvor der ikke er angivet antal.

Et tip til at tælle perlerne er at bruge en vægt som hjælp. Det er nødvendigt at vægten er relativ præcis og kan måle små intervaller. Alt efter størrelsen og vægten på dine perler tæller du fx 100 eller 200 perler og vejer dem. Derefter vejer du alle dine perler for at finde den totale mængde af perler.

Eksempel:
Du tæller 100 perler, og de vejer 20 gram. Alle dine perler vejer tilsammen 150 gram. De betyder at din totale mængde af perler er 150 * 100 / 20 = 750 perler.

Hvilket garn skal bruges til strik med perler?

Du skal sørge for at bruge garn, som er stærkt og kan tåle, at perler glider hen over det (hvis du bruger en af de to første perlestrik-metoder). Det skal også kunne holde til vægten af perlerne og ikke så nemt blive trukket ud af facon. Derudover skal du tænke på tykkelsen, så det er garn, der er tyndt nok til at kunne gå gennem dine perler. Tykt uldgarn vil være svært at bruge, medmindre du har perler med meget store huller.

Hvordan vasker man sin perletrøje eller sit strik med perler?

Har du brugt perler af plast/akryl, bør du vaske din perletrøje, ligesom banderolen på garnet foreskriver. Tåler garnet vask i maskinen som fx bomuld-, akryl- og superwash-behandlet uldgarn ofte gør, tåler perletrøjen det også.  Er perlerne gennemfarvede vil de holde sig rigtig pænt gennem vask, men er de kun overfladefarvet, kan de falme lidt i vaske, da noget af farven vaskes af.

Glasperler kan være mere skrøbelige, og her er det meget forskelligt hvad de tåler. Små glasperler tåler som regel vask i maskinen uden problemer, men har du brugt store perler, eller ekstra skrøbelige perler, anbefales det at vaske perletrøjen i hånden. Her gælder det samme med hensyn til farverne på perlerne. Gennemfarvede glasperler holder farven, mens overfladefarvede perler kan falme lidt.

Inden vask bør du vende vrangsiden ud, for at skåne perlerne mest muligt. Vil du passe ekstra godt på dit strik, lægger du trøjen i en vaskepose, inden den kommes i vaskemaskinen. Efter vask lader du trøjen liggetørre, ligesom du normalt ville gøre med strik. Hvis du hænger trøjen til tørre, vil den ekstra tyngde fra perlerne være med til at strække trøjen.

Del artiklen:

Relaterede artikler

Del dine tanker

Kommentarer

  1. Bente Baasch siger:

    Hej
    Hvordan vasker du trøjen med perler ??
    Vh Bente

    • Hej Bente,
      Det er et godt spørgsmål, og noget jeg hellere må få tilføjet artiklen. Jeg vasker perletrøjer som garnet tåler det. Jeg har mest brugt bomulds- og akrylgarn, så det er ved 30 eller 40 grader. Jeg vender vrangen ud for at skåne perlerne mest muligt, og bruger også gerne en vaskepose, hvis jeg vil passe ekstra godt på. Jeg har fire perletrøjer mest med plastikperler, men også enkelte glasperler, men jeg har endnu ikke oplevet at de er gået i stykker i vask. Nogle af plastikperlerne, som kun er overfladefarvet bliver dog lidt svagere i farven efter flere vaske.
      Jeg håber du kunne bruge svaret 🙂
      Mvh Pernille / Garnportalen.dk

Skriv kommentar

Har du spørgsmål, kommentarer eller gode idéer til artiklen ovenfor, så del dine tanker med os.

Ved indsendelse accepterer du, at vi publiserer dit navn og kommentar på denne hjemmeside. Din email publiseres ikke, men gemmes af administrative årsager.