Brug dine garnrester – Bargello broderi
Bargello er en traditionel broderiteknik, som stammer fra Italien, nærmere bestemt fra Firenze. Bargello er kendetegnet ved gentagne geometriske mønstre skabt med lange, lige sting. Mønstrene i Bargello-broderi kan variere fra simple til meget komplekse designs, men de er næsten altid symmetriske og farveskiftende.
Teknikken blev oprindeligt brugt til at dekorere polstring og tapeter, men bliver i dag brugt til mange forskellige ting. Det er især blevet populært til hobby-broderi, da man nemt kan få nogle meget effektfulde mønstre med lette teknikker. Derudover kan det også varieres på rigtig mange måder og virker måske mere spændende end traditionel korsstingsbroderi.
Til bargello broderi bruges ofte mange farver, og man broderer som regel med lidt tykkere garn. Derfor er det ideelt at bruge garnrester til netop denne type broderi. Også relativt korte stykker garn vil kunne bruges, da der typisk broderes små sektioner af hvor farve.
Garn og materialer til bargello broderi
Garn
Der er nærmest ingen grænser for hvilket garn, der kan bruges til bargello. Ofte bruges uldgarn, men alle materialer og fibre kan som udgangspunkt bruges. Det er en fordel, hvis garnet er lidt tykt eller fluffy, da det så vil fylde mere på stoffet og skjule hullerne bedre. Men jeg har selv broderet med almindeligt 8/4 bomuldsgarn fra brugsen med et flot resultat, så næsten alt kan bruges. Du kan vælge at bruge samme type garn til hele dit broderi for at give det et ensartet udtryk og fokus på farverne eller du kan eksperimentere med at kombinere flere forskellige garntykkelser for at få strukturen mere i fokus.
Stof
Når man broderer bargello skal man bruge en type stof med store huller. Almindeligt broderistof er ikke særlig velegnet, da hullerne typisk er små og der er langt imellem dem. Når man skal brodere bargello har man brug for stof med store huller, som sidder tæt. Måske er du heldig at have noget stof på lager som kan bruges. Ellers skal du gå efter den type broderistof, som hedder mono-stramaj eller 1-trådet stramaj.
Monostramaj (eller 1-trådet stramaj) fås i forskellige størrelser/tætheder. Det kan fx hedde 4,0, 4,8, 5,6 eller 7. Tallet svarer til det antal huller som der er på 1 cm. Et stykke monostramaj 4.0 vil altså have 4 huller på 1 cm. For at finde ud af hvilken størrelse du skal bruge kan du prøve at vikle dit garn rundt om fx en lineal og se hvor mange tråde der ligger på 1 cm. Når jeg bruge 8/4 bomuldsgarn bruger jeg monostramaj 7. Hvis det skal være lidt tykkere uldgarn er 4,8 eller 5,6 bedre.
Der findes også forskellige former for plastik-kanvas, som er beregnet til netop bargello og andre typer broderi med garn. Det er lidt sværere at finde i butikkerne, men meget velegnet hvis du vil brodere på tasker eller lignende, da det er meget stift og holder formen.
Redskaber:
Udover garn og stof har du brug for ganske få redskaber. Du har brug for en nål til at brodere med. Dit garn skal kunne gå gennem nåleøjet, og det er nemmest hvis den er uden spids. Jeg plejer at bruge den nål som jeg også hæfter ender med i mit strikketøj.
Nogle vil måske foretrække at bruge en broderiramme, men hvis du brodere på monostramaj eller 1-trådaet stramaj er stoffet typisk så stift at det selv holder formen og en broderiramme er ikke nødvendig.
Mønstre til bargello
Det er lidt sværere at finde opskrifter / mønstre på bargello broderi end på almindelig korsstingsbroderi. Til gengæld kan man ret nemt ud fra billeder se hvordan man skal gøre eller få inspiration til at lave sit eget mønster.
Hvis du vil lave dit eget mønster, kan du tegne det op på ternet papir. Hvert tern skal ses som et hul i dit stof, og du kan tegne med farveblyanter eller tuscher for at vise de forskellige farver garn. Dine sting skal ofte være længere end et enkelt hul og de skal alle gå i samme retning.
For at få inspiration til dit bargello mønster kan du finde flotte eksempler på fx Pinterest. Jeg har samlet nogle af mine favoritter nedenfor. Ellers kan du se mit Pinterest Bargello board her.
Bargello broderi teknik
Jeg er generelt fan af, at man kaster sig ud i det, uden at kende så mange regler. Men der er dog nogle enkelte ting, som er gode at vide, inden man går i gang.
Samme stingretning: I bargello broderer man generelt samme retning hele tiden, fx altid nedefra og op. Det vil sige, at når du syr et sting kommer tråden ud på forsiden nederst og går ind i stoffet igen øverst. Ved det næste sting skal tråden på bagsiden føres ned ved siden af der, hvor du startede sidste sting. På den måde kommer der næsten lige så meget garn på bagsiden som på forsiden. Man kan være fristet til at lave varierende retning for at spare på garnet, men man får en meget pænere resultat ved at holde samme retning.
Du kan se teknikken i videoen nedenfor:
Brug korte tråde: Når man brodere kan tråden blive lidt slidt af at blive kørt gennem stoffet mange gange. Derfor er det bedst at bruge relativt korte tråde for at undgå for meget slid.
Undgå at stoffet bliver skævt: Undgå at stramme tråden for meget, så dit stof hives ud af facon. Tråden skal kun lige akkurat strammes nok til at ligge pænt på stoffet.- Har du meget blødt stof eller tendens til at stramme garnet, kan det være en fordel at skifte lidt mellem at sy fra venstre mod højre og fra højre mod venstre. På den måde undgår du at dit stof trækkes skævt.
Hvad kan man bruge bargello til?
Du kan bruge bargello til mange af de samme ting som du vil bruge frihåndsbroderi eller korsstingsbroderi. Bargello broderes dog ofte på lidt stivere stof, og det er derfor bedst til ting, som kræver lidt mere struktur og hold eller som er lidt større. Det kan fx bruges til tasker, små punge og etuier, bogmærker, pyntepuder eller ganske simpelt som pynt på væggen.
Jeg har brugt mit seneste bargello broderi til et lille pung, som kan bruges enten som et lille penalhus, en lille kosmetikpung eller måske til at holde strikkepindene.
Nedenfor finder du nogle af idéerne på mit Pinterest board, hvor du kan se hvor mange kreative måder bargello kan bruges på.
Har du selv prøvet kræfter med bargello? Eller har du nogle gode idéer eller tips du gerne vil dele, så skriv gerne en kommentar nedenfor.
Kommentarer