Bernt. Strikk med restegarn af Erica Berntsen
Artiklen indeholder reklamelinks. Ved at bruge disse links støtter du Garnportalen, uden det koster dig noget.
Jeg havde faktisk ikke hørt om denne bog, før jeg stødte på den på biblioteket. Måske skyldes det, at bogen og forfatteren er norsk, og at den ikke har fået så stor opmærksomhed i Danmark (tilføjet efterfølgende: Bogen er nu også oversat til dansk. Se link nederst i artiklen). Ikke desto mindre er jeg altid på jagt efter gode måder at bruge mine garnrester på, så denne bog måtte da have potentiale, tænkte jeg.
Bogens idé og tema
Strikkebogen “Bernt. Strikk med restegarn” (eller på dansk “Bernt. Strik med garnrester”) er ret ny og udgivet i 2024. Det fornemmer man også, når man læser i den, for ud over strik er aktuelle emner som bæredygtighed, klima og økonomi i fokus.
Bogen er nemlig ikke kun en bog med strikkeopskrifter. De første mange sider omhandler mere idéerne og tankerne bag restestrik. Erica Berntsen fortæller, hvordan hun selv fik dårlig samvittighed over sit voksende garnlager. På baggrund af garnlageret satte hun sig for at vise, hvor nemt og fedt det kan være at strikke med garnrester. Hun ser faktisk flere fordele end ulemper ved at strikke med garnrester. Det gælder ikke kun det bæredygtige og økonomiske perspektiv, men også at man får noget helt unikt, når man får nogle kreative benspænd.
Tips til at strikke med restegarn
Bogen indeholder en lang række forskellige tips og tricks til strik med garnrester. Hvis du aldrig har prøvet at strikke med garnrester, er der virkelig meget hjælp at hente. Der er fx hjælp til at sætte farver sammen og beskrivelse af forskellige strikketeknikker, som kan bruges til at sætte farverne sammen.
Der er også helt konkrete vejledninger og hjælp at hente. Der er fx en guide til at udregne, hvor meget garn man skal bruge og hjælp til strikkefastheden, som kan være en udfordring med garnrester med forskellige tykkelser og kvaliteter.
At strikke af garnrester kan virke lidt uoverskuelig, hvis man er vant til at følge en strikkeopskrift slavisk, men også her er der hjælp at hente. Bogen indeholde nemlig en helt simpel trin for trin vejledning til, hvordan man kommer i gang med sit restestrik-projekt.
Bogens strikkeopskrifter
Erica Berntsens bog indeholder en del forskellige opskrifter. De er delt op i kollektionerne “Zero Waste”, som jo er en meget sigende navn for en kollektion strikket af garnrester og “Gatelangs”. Ligesom bogen generelt, er bogens modeller sprudlende og farverige, og man finder ikke meget beige og grå.
Der er virkelig mange fine modeller, og de er ikke blot restestrik, som vi kender det. Tit kommer restestrik til at se lidt rodet og tilfældigt ud (hvilket bestemt også kan være fedt!), men denne bog viser også nogle fine og meget stringente måder at bruge garnresterne på.
Personligt er jeg ret vild med en model med simpel strukturstrik og tynde striber, som jeg aldrig har set lavet på den måde før. Der er også nogle lidt vildere modeller, fx en model, som er strikket ud af små strikkeprøver. Det er den model, man kan se på bogens forside.
Bogen indeholder både store, vamsede sweatre, tyndere trøjer, sommertoppe, halstørklæder, tasker og andet tilbehør. Mange af teknikkerne kan man sagtens konvertere til andre produkter og på den måde få et endnu større udvalg.
Min anbefaling
Jeg synes at “Bernt. Strikk med restegarn” / “Bernt. Strik med garnrester” af Erica Berntsen er en virkelig god strikkebog, som jeg sagtens kunne vende tilbage til igen og igen. Der er originale og spændende idéer, og bogen er fuld af inspiration, så man nemt kan bruge teknikker eller fremgangsmåder i sit eget strik uden at følge bogens opskrifter direkte.
Jeg har endnu ikke prøvet at strikke noget efter en af opskrifterne, og kan derfor ikke bedømme strikkeinstruktioner, men de virker udførlige og har nemme diagrammer.
Så bugner dit garnlager også, og er det fyldt med enlige garnnøgler, er bogen bestemt værd at se nærmere på.
Hej Pernille, Bernts bog kan faktisk godt fås på dansk. Kig her: https://bogoo.dk/produkt/bernt-strik-med-garnrester/
Tak for at gøre mig opmærksom på det. Jeg har tilføjet det til artiklen.