Strikkebogen af Kimmie Munkholm
Artiklen indeholder reklamelinks. Ved at bruge disse links støtter du Garnportalen, uden det koster dig noget.
Kimmie Munkholm er vel næsten så tæt man kan komme på en decideret kendis i strikkemiljøet. Hun har over 300 videoer på sin Youtube-kanal, som viser alt fra simple ret- og vrang-masker til mere avancerede teknikker som italiensk aflukning, mønsterstrik og flerfarvet strik.
Ud over sin egen Youtube-kanal og sin egen strikke-app, har hun nu udgivet en strikkebog med titlen “Strikkebogen”. Det er ikke en strikkebog med færdige strikkeopskrifter, men mere et opslagsværk med beskrivelser af teknikker og fremgangsmåder – præcis ligesom hendes videoer på Youtube.
Bogens opbygning
Bogen er inddelt i fem hovedafsnit med hver deres underafsnit. De fem afsnit er:
- Lidt om strik: En god introduktion til håndværket og nybegynderen.
- Inden du går i gang: Beskrivelse af alle de ting, man skal have styr på, inden man starter med at strikke, fx strikkefasthed og valg af garn
- Sådan strikker du: Gennemgang af mange forskellige strikketeknikker og -begreber, fx glatstrik, udtagninger og aflukninger.
- Strik med mønstre: Beskrivelse af lidt mere avancerede teknikker som mønsterstrik. patentstrik og flerfarvet strik.
- Vask, blokning, vedligehold: Råd og tips til hvordan du giver dit strik den sidste finish og behandler det bedst muligt efterfølgende.
Strikkebog for nybegyndere og let øvede strikkere
Strikkebogen er en virkelig god bog til nybegyndere eller let øvede strikkere. Den er meget pædagogisk og forklarer almindelige såvel som avancerede begreber og teknikker, så de er nemme at forstå. Bogen er ikke sådan en slags bog, som man vil læse fra ende til anden. Det er derimod en bog, som man søger hjælp i, når man har behov for forklaring af en særlig teknik eller begreb.
Bogen indeholder dog også mere sammenhængende tekster, som især er velegnet til nybegyndere. Et afsnit starter med “kære nybegynder” og guider let og pædagogisk læseren til en god strikkestart. Afsnittet forklare også om strikkeudstyr, garn og opskrifter på et let forståelig måde.
I bogen bruges der en del plads på at fortælle om strikkefasthed og garn-alternativer. Noget som mange strikkere kan have svært ved at gennemskue. Og hvis man ikke har styr på strikkefasthed og garnalternativer, kan det hurtigt ødelægge et strikkeprojekt, selvom man er en rigtig dygtig strikker.
Strikkeleksikon
Strikkebogen fungerer som et slags strikkeleksikon. Bogen er god at bruge som opslagsværk, når man pludselig bliver i tvivl om, hvordan man laver en højrevendt udtagning eller hvilken opslagsteknik, der egner sig bedst til ens strikkeprojekt. På den måde læner bogen sig meget op af Kimmie Munkholms videoer, som på samme måde forklare teknikker i dybden.
Hver teknik er vist meget grundigt med store trin-for-trin billeder med tilhørende tekstbeskrivelser. Ved mange af beskrivelserne findes der oven i købet en QR-kode, som man kan scanne for at komme til en video, som viser teknikken eller en anderledes variant af teknikken. Det er en rigtig fin detalje, da det nogle gange kan være nemmere at forstå en teknik med video frem for billeder.
Blandt de mange teknikker er der indsat små anekdoter, tips eller mere nørdet tekniske gennemgange. Det er en god detalje, som får bogen til at adskille sig fra andre strikkebøger af denne type. De lidt nørdede gennemgange gør det interessant for de mere øvede strikkere.
Et must-have
Jeg er meget begejstret for bogen, og det er måske for langt at gå at sige, at bogen er et must-have. Men jeg synes, at enhver strikker bør have en bog som denne eller en anden form for strikkeleksikon. Det er bare genialt at have ved hånden og kunne slå op, når man støder på en teknik i en opskrift, som man enten ikke kender eller har glemt præcis hvordan gøres. Naturligvis kan man altid finde lignende instruktioner ved hjælp af en Google-søgning, men der er noget særligt ved at have det analogt og samlet i en flot bog.
Jeg har selv “Strik” af Lene Holme Samsøe stående på hylden derhjemme, og den minder på mange måder om Kimmie Munkholms “Strikkebogen” i gennemgang af teknikker og begreber. “Strik” er lidt tykkere og mere teksttung, hvor “Strikkebogen” har knap så meget tekst og er mere let tilgængelig. Umiddelbart er den et bedre valg for en nybegynder.
Kommentarer