5 ting jeg gerne ville have vidst, da jeg begyndte at strikke

5 ting jeg gerne ville have vidst, da jeg begyndte at strikke

Når man er nybegynder inden for strik, er det en helt ny verden, der åbner sig. Der er mange ting, man skal prøve for første gang og mange ting, som man ikke ved noget om. Jeg har samlet en liste over de ting, jeg gerne selv ville have vidst som strikke-nybegynder.

Artiklen indeholder reklamelinks. Ved at bruge disse links støtter du Garnportalen, uden det koster dig noget.

1. Bekymr dig ikke om pindestørrelsen i opskriften

Da jeg var nybegynder og skulle strikke min første sweater, købte jeg en opskrift. I opskriften stod, at min strikkefasthed skulle være 20 masker pr 10 cm, og at jeg skulle bruge pind 4 mm. Først havde jeg svært ved at finde det korrekte garn, for det garn jeg gerne ville bruge anbefalede pind 3,5 i stedet for 4. Så jeg fandt noget andet garn, som passede til pind 4. Da jeg begyndte at strikke med garnet, fandt jeg dog ud af, at strikkefastheden ikke passede, når jeg brugte pind 4, og jeg var derfor i vildrede.

Mit råd til nybegynderen: Du skal ikke bekymre dig så meget om hvilken pindestørrelse der anbefales. Du skal derimod kigge på strikkefastheden og vælge den pindestørrelse, som giver dig den korrekte strikkefasthed, sådan som du strikker. Hvis du strikker løst, skal du måske bruge en mindre pind, og hvis du strikker fast, skal du måske bruge en større pind. Det har minimal betydning, så længe du overholder strikkefastheden.

 

2. Invester i et rundpindesæt med udskiftelige pinde

Da jeg startede med at strikke, lånte jeg strikkepinde af mine mor. Jeg fik dog hurtigt brug for flere strikkepinde, da jeg skulle strikke min første sweater. I opskriften stod, at jeg skulle bruge rundpind 4 mm i 3 forskellige længder, rundpind 3,5 mm i en længde og evt. strømpepinde. Det blev pludselig rigtig mange forskellige pinde og et dyrt køb. Og i forhold til det med pindestørrelsen havde jeg jo allerede fundet ud af, at man måske ikke skulle bruge den samme pindestørrelse, som opskriften sagde. Det virkede pludselig meget besværligt det hele.

Min redning (og mit råd til nybegynderen) blev at købe et rundpindesæt med udskiftelige pinde. Det fås i mange forskellige prisklasser og indeholder pinde i forskellige størrelse fx fra 3 mm – 8 mm og wire i forskellige længder. Så kan du selv sætte pinde og wire sammen, til du har en rundpind, som passer til netop dit strik.

Rundpindesæt kan også bruges til at strikke frem og tilbage – det behøver ikke være rundt. Og det kan bruges til teknikken “magic loop”, som kan bruges i stedet for at strikke med strømpepinde.

3. Strik ikke tøj af for billigt garn

Dette råd har jeg desværre flere gange selv måtte lære på den hårde måde. Som nybegynder kan garn virke dyrt, og man har måske en tendens til at vælge det lidt billigere alternativ. Det kan også mange gange være fint, men det er super ærgerligt at have brugt lang tid på at strikke en sweater blot for at konstatere, at garnet efter brug og vask fnuldrer, kradser, falmer, ikke holder formen, eller hvad det nu kan være.

Mit råd til nybegynderen er derfor at undersøge garnet godt, inden du vælger. Du kan undersøge materialet, læse beskrivelser på nettet, spørge andre strikkere om deres erfaringer eller læse anmeldelser på fx Garnportalen. Når du er færdig med at strikke, kan du med fordel selv skrive en anmeldelser, så du hjælper de nybegyndere (eller garvede strikkere), som kommer efter dig.

 

4. Strikkeprøver er tiden værd

Som nybegynder kan det virke som spild af tid at lave en strikkeprøve, som man alligevel ikke skal bruge bagefter. Man strikker måske ikke så hurtigt, og der kan derfor gå lang tid med at strikke den lille lap.

Mit råd til nybegynderen: Spring ikke over strikkeprøven! Det kan rigtig nok virke som spild af tid, men den er vigtig for at vide, om din sweater kommer til at passe i størrelsen. Det vil være endnu mere spild af tid at strikke en helt sweater, som ikke passer dig.

 

5. Vær tålmodig

Strik er en langsom hobby, og det tager lang tid (især som nybegynder), før man ser resultater. Det er også en vedvarende læringsproces, og efterhånden som man strikker, vil man blive bedre, strikke pænere, mestrer flere typer masker og generelt få en bedre forståelse af håndarbejdet.

Mit råd til nybegynderen er at have tålmodighed og ikke blive slået ud af, at første projekt ikke har den smukkeste finish og måske ikke er strikket helt jævnt. Som med alt andet gør øvelse mester.

Vælg strikkeprojekter, som matcher dit strikke-niveau, og lad det tage den tid, det skal tage. Nyd processen, og se processen som en lige så vigtig ting som det færdige resultat.

 

Har du flere råd til nystrikkeren?

Har du selv nogle erfaringer eller råd til nybegynderen, må du meget gerne dele dem i kommentarfeltet. Så kan vi sammen give nybegyndere de bedste forudsætninger for at lykkes med deres første strikkeprojekter.

Del artiklen:

Relaterede artikler

Del dine tanker

Kommentarer

Skriv kommentar

Har du spørgsmål, kommentarer eller gode idéer til artiklen ovenfor, så del dine tanker med os.

Ved indsendelse accepterer du, at vi publiserer dit navn og kommentar på denne hjemmeside. Din email publiseres ikke, men gemmes af administrative årsager.