Derfor skal du købe mulesing-fri garn

Derfor skal du købe mulesing-fri garn

Har du hørt om mulesing og mulesing-frit garn? Hvis du vil have dyrevelfærd i fokus, når du køber garn til dit strikkeprojekt, skal du kende begrebet. Vi forklare dig hvad det er, hvordan du kan undgå det i dit garn og dermed hvordan du kan være med til at støtte op om en bedre dyrevelfærd.

Hvad er mulesing?

Mulesing er en smertefuld praksis, som udføres på nogle merino-får. Særligt i Australien, hvor en stor del af vores merino uld kommer fra, findes der en flue, som hedder Lucilia cuprina. Fluen sætter sig i de dybe hudfolder på fårene, og her lægger den æg. Det er særligt omkring endetarm og kønsdele, hvor der er mange dybe hudfolder, som er fugtige og dårligt ventilerede. Larver fra æggene kan trænge ind gennem fårets hud og begynde at spise fåret indefra. Det er lige så voldsomt, som det lyder og har store konsekvenser med betændelse og i værste fald død hos fåret.

For at undgå at fluerne lægger larver i fårets hudfolder og for at redde fåret fra denne pine, har man en praksis som kaldes mulesing. Denne praksis er desværre heller ikke er helt smertefri. Ved mulesing fjerner man huden omkring fårets bagdel med en skarp kniv eller saks, men uden nogen form for bedøvelse. Det efterlader fåret med smerter og store åbne sår. Når de store sår heler, dannes der arvæv, som larverne ikke kan trænge igennem, og man undgår derved de voldsomme betændelsestilstande og dødsfald ved fårene.

 

Hvor udbredt er det?

Det lyder voldsomt, og det er det også. Hverken flueangreb eller mulesing praksis er god dyrevelfærd. Desværre er er det svært at finde alternative praksisser, men der forskes i andre måder at holder fluer og larver væk fra fårene. Man har bl.a. forsøgt at fremavle merino får, som har færre hudfolder og er bedre tilpasset deres klima. Klimaet spiller en rolle, hvorfor det er et stort problem i især Australien. I New Zealand og Sydafrika, hvor der også produceres meget merino uld, har man forbudt mulesing. Merino uld produceres også i Sydamerika, men her gør klimaet, at man ikke har problemer med fluer og larver. Der findes dog også mulesing-frie får i andre dele af verden.

 

Hvordan undgår du mulesing?

Vil du sikre dig, at dit garn er mulesing-frit, så vær en kritisk forbruger. Stil spørgsmål til garnproducenterne eller din garnforhandler, så de bliver opmærksom på efterspørgslen på garn fremstillet med god dyrevelfærd i fokus. Kig på garnets banderole og se, om der står noget om det. Der findes desværre ikke et universelt symbol du kan kigge efter, så du må nærstudere teksten.

Ellers kan du gå efter merino uld fra Sydamerika (hvor problemet med fluerne ikke er udbredt) eller fra Sydafrika og New Zealand (hvor mulesing er forbudt). Du kan også finde et udvalg af mulesing-frit merino uld garn her på Garnportalen.

Del artiklen:

Relaterede artikler

Del dine tanker

Kommentarer

Skriv kommentar

Har du spørgsmål, kommentarer eller gode idéer til artiklen ovenfor, så del dine tanker med os.

Ved indsendelse accepterer du, at vi publiserer dit navn og kommentar på denne hjemmeside. Din email publiseres ikke, men gemmes af administrative årsager.