Brug dine garnrester – Vævning
Artiklen indeholder reklamelinks. Ved at bruge disse links støtter du Garnportalen, uden det koster dig noget.
Vævning er en rigtig god måde at bruge garnrester på. Du kan nemlig bruge alt fra små, korte afklip til lidt længere rester, alt efter hvilket udtryk du går efter. Du kan også bruge alle materialer og tykkelser af garn, og man får en flot effekt ved at blande forskellige tykkelser, materialer og farver.
Væv til vævning
En af de gode ting ved vævning er at det kræver ret få materiale og redskaber. Man skal bruge garn (og det er jeg ret sikker på, at du allerede har, hvis du læser med på denne side). Og så er det naturligvis et must at have en væv.
En væv fås i mange forskellige former, størrelser og prisklasser. Hvis du er fiks på fingrene, kan du endda relativt nemt selv lave en med en planke og nogle søm.
En af de mest simple former for væve du kan købe er en rammevæv. Den er meget simpel, men har nogle fordele, er rare at have, især hvis du er begynder. De fleste rammevæve giver mulighed for at stramme trådene, og dermed gøre det nemmere at tråde væven. På billedet nedenfor kan du se, at der er små skruer, som man kan dreje på i enderne. De sørger for, at trådene altid er stramme og sidder rigtigt.
Tilbehør til væv
Ud over en væv er der nogle enkelte redskaber, som kan være rar at have. Ofte følger flere af disse redskaber med købet af en ny væv. Det gør de fx ved de væve, vi har linket til nedenfor.
- Skelpind: En skelpind er en tyk pind med riller, som sidder i forlængelse af vævens tråde. Med en skelpind kan man nemt løfte og sænke halvdelen af trådene, så det bliver nemmere at fører garnet gennem. På billedet ovenfor ses skelpinden liggende og hvile på væven øverst til venstre.
- Skytte: En skytte er en lang træpind, som bruges til at vikle garn rundt om og føre det nemt gennem væven. På billedet ovenfor kan du se to skytter i midten af billedet
- Kam: En kam bruges til at skubbe de vævede tråde sammen, så det ikke bliver for løst
- Store nåle: Hvis du ikke bruger skytter, kan det være en fordel med store, kraftige nåle til at føre garnet gennem trådene.
Køb af væv
Garn til vævning
Man kan bruge alt garn til vævning. Tykkelse, materiale og farver er ligegyldigt, og alt kan bruges, lige fra det tykke, vamsede uldgarn til den helt tynde følgetråd. Det ser endda rigtig flot ud, hvis du mikser en masse forskellige og skaber nogle spændende og varierende strukturer.
Du kan også væve andet materiale end garn med ind i dit lille kunstværk. Prøv fx at bruge strimler af stof, bånd eller perler på snor. Jeg har endda set nogle væve strå og grene med ind – det bliver også rigtig flot.
Det eneste sted, hvor du skal være lidt mere forsigtig med garnet, er når du skal tråde væven. Den tråd som væven trådes med kaldes trende. Her skal du helst bruge et tyndt, men meget fast garn, som ikke giver sig. Hvis garnet giver sig, risikere du at trådene bliver løse, mens du væver. Den god fast bomuldstråd vil være et oplagt valg til at tråde en væv.
Vævning – sådan kommer du i gang
Vævning er i sin grundessens uhyre enkelt. Når du først har en væv og garn, er det meget hurtigt at komme i gang.
Vævning går i alt sin enkelthed ud på at man spænder nogle tråde ud på en væv, og derefter fører man sit garn frem og tilbage, over og under trådene for at danne en sammenhæng og et fast stykke. I sin helt simple form fører man garnet over og under hver anden tråd, men der er mange måder at variere det på for at danne mønstre og strukturer. Man behøver heller ikke fører garnet helt fra den ene til den anden ende af trådene, men kan fører dem halvvejs for at danne organiske former frem for lige linjer.
Sådan tråder du en væv
Inden du kan begynde at væve, skal du tråde din væv. Start med at finde tråd-enden af det garn du vil bruge til trender, fast i den ene ende af væven. Før tråden hen til modsatte ende og før den gennem en rille, så den sidder fast. Før tråden tilbage igen og gennem modsatte rille. Sådan forsætter du frem og tilbage til du har den ønskede bredde. Sørg for at have et lige antal tråde, da det gør det nemmere at væve. Bind trådenden fast til væven. Mærk om din tråd er stram nok. Hvis den er lidt slap, kan det være nødvendigt at stramme den lidt op.
Sådan væver du
Der er meget få regler når du væver, og det er egentlig bare at slippe fantasien løs. Du kan væve helt almindeligt frem og tilbage og springe over hver anden tråd, men du kan også skabe sjove effekter, ved at springe over flere tråde eller ved ikke at væve helt fra kant til kant og derved skabe dynamiske former.
Når du skal skifte farve, kan du enten væve enden ind i den vævede, eller du kan lade den hænge løs på bagsiden og efterfølgende hæfte den fast.
Sådan afslutter du din vævning
Det er en god ide at starte og slutte dit vævede værk med 1 cm relativt fast vævet stykke. Det er et stykke, hvor du bruger en fast tråd, fx en bomuldstråd og væver op og ned mellem hver tråd. På den måde får du en godt hold, og det bliver nemmere at håndtere uden at det glider fra hinanden.
Når du er færdig kan du klippe trendene af i begge ender og binde dem sammen to og to med små knuder. Du kan også vælge at trække dem gennem det vævede stykke og ned i den ene ende, så du kun får knuder i den ene ende.
På billedet ovenfor, har jeg sat en tynd pind ind øverst på værket og trukket trenderne ud nederst, så der kun er knuder nederst på værket. Disse er dækket af frynser, så man ikke kan se dem.
Inspiration til vævning
Der er masser af inspiration vævning, på fx Pinterest. Jeg har samlet nogle af mine favoritter på Pinterest boarded her, og nedenfor kan du se eksempler. Der findes også flere bøger om vævning, hvor du kan få en grundigere forklaring og vejledning og en masse spændende teknikker.
Kommentarer