10 forskellige typer strik, du skal kende
1. Retstrik (Garter Stitch)
Dette er den mest enkle og grundlæggende type strik, og den som de fleste starter med at lære. Retstrik laves ved at strikke retmasker på alle pinde. Det er den samme slags maske, som du laver hele tiden, og derfor en meget simpel type strik. Strikker du rundt på rundpind, skal du dog strikke hver anden omgang vrang.
Retstrik skaber strik, som er tykt og elastisk.
2. Glatstrik (Stockinette Stitch)
Den type strik, som man kender fra de fleste sweatre, er det man kalder glatstrik. Det laves ved at strikke hver anden pind ret og hver anden pind vrang. Strikker du rundt på rundpind, skal du blot strikke ret hele tiden for at skabe glatstrik.
Glatstrik giver strik, som er glat på forsiden, hvor man tydelig ser små v’er, og en mere “ujævn” bagside med en masse små u’er. Man kan sagtens bruge bagsiden af glatstrik som forsiden, da det kan give en spændende struktur. Glatstrik har en tendens til at ville rulle i kanterne.
3. Ribstrik (Ribbing)
Ribstrik skabes af at strikke skiftevis ret og vrang. På næste pind eller omgang strikker man vrang over de forrige vrangmasker og ret over de forrige retmasker. På den måde dannes en mønster af lodrette linjer, hvor retmaskerne strikker ud og vrangmaskerne ligger i baggrunden.
Rib bruges ofte som afslutning på fx ærmer og halskanter. Rib er meget elastisk og strækbart og derfor godt til fx ærmer og halsudskæringer, hvor man gerne vil trække strikken lidt sammen, men stadig skal kunne få hoved eller hænder gennem hullerne.
Når man strikker 1 ret og 1 vrang kaldes det 1×1 rib, men man kan også lave varianter, fx 2×2 rib, som laves ved at strikke 2 retmasker efterfulgt af 2 vrangmasker.
4. Kabelstrik/snoninger (Cable)
Kabelstrik er en type strik, som ligner små kabler/snore som krydser ind over hinanden, fx i form af snoninger. Man laver kabelstrik ved at krydse masker ind over hinanden i et bestemt mønster. Man lader simpelthen maskerne bytte plads, så de strikkes i en anden rækkefølge end man normalt ville gøre det.
Man kan lave smal og bred kabelstrik, og hvis det bliver meget bredt, kan det være en fordel at bruge en hjælpepind, kaldet en snoningspind. Det er en strikkepind med spids i begge ender og to bøjninger.
5. Blondestrik (Lace)
Blondestrik er en type strik med forskellige typer huller, som danner et mønster. Blondestrik kan laves på mange forskellige måder, og ofte vil man følge et diagram i strikkeopskriften.
Ofte laves hullerne med et ekstra omslag (man vikler blot garnet rundt om pinden inden man strikker videre), hvorefter man strikker to masker sammen (man stikker blot pinden gennem to masker i stedet for en og strikker ellers som normalt).
Blondestrik giver et let og luftigt udtryk og kan varieres meget alt efter hvilket mønster og garn man bruger.
6. Strukturstrik (Texture)
Stukturstrik er en fællesbetegnelse for forskellige mønstre, som man kan skabe i strik. Det kan være avanceret som fx snoninger, bobler eller nye masketyper, men det kan også være helt simpelt i form af ret- og vrangmasker, som placeres i et særligt mønster, så det fx danner tern, buer og linjer.
Strukturstrik er en god måde at skabe en effekt på et ellers simpelt, ensfarvet stykke strik.
7. Flerfarvet strik (Colorwork)
Flerfarvet strik er som navnet antyder strik som er sammensat af flere forskellige farver. Man har altså flere garnnøgler i gang på samme tid. Der findes flere forskellige teknikker til at strikke med flere farver.
En af dem er fair isle. Ved fair isle bruger man to eller flere garnnøgler på samme tid. Man strikker med den ene farve, mens den anden følger med på bagsiden af strikketøjet, og man skifter løbende mellem de to garnnøgler.
En anden metode er intarsia. Ved intarsia strikke man kun med én farve ad gangen, men man skifter farve og garnnøgle efterhånden som man strikker.
8. Patentstrik (Brioche)
Patentstrik er en tyk og fluffy form for strik, som minder om en kraftig rib med sine karakteristiske lodrette ribber. Patent strikkes ved kun at strikke hver anden masker og skiftevis lave omslag og strikke to masker sammen.
Patentstrik er velegnet til huer, halstørklæder og store, varme sweatre, da strikken bliver tyk og varm.
9. Perlestrik (Seed stitch)
Perlestrik har faktisk to betydninger. Det kan være det at strikke perler ind i sit strikketøj. Læs mere om strik med perler her.
Men perlestrik kan også være en særlig struktur som dannes ved at strikke skiftevis ret- og vrangmasker. På næste pind eller omgang skubber du mønsteret, så du strikker ret over vrangmasker og vrang over retmasker.
10. Sildeben (Herringbone)
Sildebensstrik er en virkelig fin type strik, som danner et diagonalt mønster som man fx kender fra sildebensgulve. Det skaber en fin detalje, og kan fx bruges til halsudskæringer eller ærmeafslutninger.
Sildebensstrik bliver meget forskellige på for- og bagside. Det skabes ved at strikke to masker sammen men kun tage den ene maske af pinden. Se nedenfor, hvordan du strikke sildeben.
Kommentarer